رزرو تورهای گردشگری اصفهان | پشتیبانی 07/24
09136125466

پل خواجو اصفهان

پل خواجو اصفهان کجاست

عنوان های مقاله:

قدم بر پل خواجو اصفهان یکی از پل های تاریخی اصفهان در عصر صفویه به شمار می رود از لذت بخش ترین تفریحات اصفهان برای گردشگران است. بهترین زمان برای بازدید پل خواجو اصفهان غروب است. در شرق سی و سه پل، پل خواجو اصفهان یا پل 24 دهانه واقع شده و در تاریخ 15 دی ماه 1310 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. با اصفهان تورز همراه شوید تا گوشه‌ای از این همه زیبایی را به شما نشان دهیم.

برنامه اصفهان گردی، شب در اصفهان کجا بریم؟ (تور اصفهان یک روزه، اینجا کلیک کنید).

معرفی پل خواجو اصفهان

تور درون شهری اصفهان بهترین تورهای اصفهان ندای اصفهان

پل خواجو اصفهان

پل خواجو اصفهان کجاست؟

در انتهای جنوبی چهارباغ خواجو و در انتهای شرقی خیابان کمال الدین اسماعیل اصفهانی پل خواجو خودنمایی می کند.

ایستگاه مترو سی و سه پل نزدیکترین ایستگاه که میتوانید با طی کردن مسافت دو کیلومتری تا پل خواجو را پیاده روی کنید.

آدرس پل خواجو اصفهان در کجاست: استان اصفهان، شهر اصفهان، پل خواجو (نمایش روی نقشه).

فاصله سی و سه پل تا پل خواجو

پل خواجو اصفهان بر رودخانه زاینده رود و حدود 1800 متر با سی و سه پل مسافت دارد.

تاریخچه پل خواجو اصفهان

پل خواجو بر روی بقایای پل حسن بیک دوره تیموری در سال 1060 ه.ق به دستور شاه عباس دوم ساخته شده است. این پل راه مواصلاتی محله خواجو و دروازه حسن آباد با تخت فولاد و راه شیراز است. در ساخت پل خواجو اصفهان علاوه بر ایجاد پل، به عنوان سد نیز عمل میکند.

(علت نامگذاری سی و سه پل اصفهان، اینجا کلیک کنید).

محلی موسوم به شاه نشین در وسط پل خواجو اصفهان قرار دارد برای اینکه شاه عباس به همراه خانواده اقامت کوتاهی روی این پل داشته باشد. در طول تاریخ علاوه بر تردد بر پل خواجو اصفهان محلی برای تماشای مسابقات قایقرانی، تفریح و خوشگذرانی پادشاه و همراهیانش نیز بوده است.

کتیبه ای بر بخش جنوبی پل خواجو نشان میدهد که ناصرالدین شاه قاجار در سال 1290 ه.ق دستور مرمت آنرا داده است.

وجه تسمیه پل خواجو اصفهان

  • بابا رکن الدین، گبرها، حسن آباد، شیراز و پل شاهی از دیگر نام های پل خواجو اصفهان است. بقعه بابا رکن الدین در تخت فولاد علت نامگذاری این پل است.
  • پل خواجو در مجاورت محله خواجو واقع شده که دلیل بر نام بردن پل خواجو است.
  • همچنین پل خواجو در نزدیک جاده اصفهان شیراز واقع شده و به پل شیراز هم خوانده می شد.
  • گبرها از پل خواجو برای رفتن به محله خود استفاده می کردند. و به پل گبرها نیز شهرت پیدا کرد.
  • محله خواجو با نام حسن آباد می شناختند و به پل حسن آباد نیز شهرت داشت.
  • یکی از دلایلی که به پل خواجو معروف شد این است که شاه عباس دوم در سال 1060 ه.ق پل خواجو را بنا نهاد و به پل شاهی شناخته شد.

تور VIP اصفهان (رزرو ارزان و سریع تور اصفهان، اینجا کلیک کنید).

معماری پل خواجو اصفهان

معمار پل خواجو کیست

معماری پل خواجو

شاهکار هنر معماری عصر صفوی در پل خواجو اصفهان نمایان است. مطابق برخی کتب معماری، کارکرد آن شبیه پل طبیعت تهران است و علاوه بر اینکه محلی برای تردد باشد، محلی برای لذت بردن از محیط اطراف و خوشگذرانی نیز بوده است.

پل خواجو اصفهان به طول 133 متر، و عرض 12 متر، و 7/5 متر معبر دارد. مصالح بکار رفته در پل خواجو آجر، سنگ و ساروج است.

(مرکز خرید جلفا اصفهان کجاست، اینجا کلیک کنید).

از نظر هیدرولیکی و سازه ای پل خواجو اصفهان سازگاری کاملی با بستر طبیعی زمین دارد. سد زیرزمینی پی پل خواجو با دریاچه مخزن آب زیرزمینی اصفهان یکسان عمل می کند. رودخانه در بالادست پل خواجو سفره آب زیرزمینی شهر را افزایش می دهد و در پایین دست همچون زهکشی برای بستر شهری زمین عمل می کند.

پهنه غیرقابل نفوذی در زیر پایه پل خواجو اصفهان بصورت سرتاسری شمع قرار داده شده و داخل پل ساروج ریخته اند. انرژی ناشی از آب که در بخش پایین دست پل خواجو به هم می رسید توسط دهانه ها و کانالهای عبوری از بین می رفت و حوضچه زیبایی شکل می گرفت. و به همین دلیل محیط مناسبی برای پرورش ماهی که توسط برخورد جریان های متقاطع آب، حباب ها و اکسیژن آب را افزایش می داد شکل می گرفت.

لیست تورهای گردشگری اصفهان (سفر به اصفهان در تابستان، اینجا کلیک کنید).

یکی از مشکلات شهر اصفهان کمبود آب بود که با احداث پل خواجو و ایجاد تاسیسات تاخیرانداز و بندها توسط مهندسان عصر صفوی، مشکل کمبود آب حل شد و در همین حال خاک شسته شده و زمین قابل کشت یکی از دلایل دوام و گسترش آبادانی شهر بوده است.

در بالادست پل خواجو اشکال نوک تیز پایه های پل خواجو کار شده است که مثل آب شکن عمل می کند و فشار آب رودخانه به پل را به حداقل می رساند. و اشکال پله ای پایه ها در پایین دست پل خواجو نیز این قابلیت را دارد که در زمان سیلابی شدن، آب به سمت پایه ها روان می شود و کمترین برخورد با پله ها را دارد تا انرژی مخرب خود را از دست می دهد.

در وبسایت کجارو میخوانید:

“فضای سبز حاشیه رودخانه زاینده‌رود که به افزایش رطوبت هوای شهر کمک کرده‌ است و همین طور وجود کانال‌هایی که جریان عمودی آب در خاک را تضمین می‌کنند، از هوش سرشار مهندسان صفوی حکایت دارند؛ چراکه توانستند از سه بخش مهم محیط زیست یعنی زیر سطح زمین، سطح زمین و جو محفاظت کنند.

در بخش گذرگاه پل خواجو، طاق‌های آهنگ و گنبدهای عرقچین قرار دارد که از طاق‌های کهن ایرانی هستند و به باربری و پایداری بهتر پل کمک می‌کنند.

در طراحی پل خواجو از تقارن انعکاسی و تناسب استفاده شده است؛ به‌طوری که کلیه جزییات با ریتم و آهنگ منظمی تکرار شده‌‌اند و فضاهایی یک شکل و هم‌اندازه با عملکرد یکسان دارند که بسیار زیبا و چشم‌نواز است.”

(تاریخچه کاروانسرای عباسی کویر مرنجاب، اینجا کلیک کنید).

عجایب پل خواجو اصفهان

” title=”عجایب پل خواجو اصفهان”>ویدئویی از پل خواجو اصفهان

 

سرلوحه هایی با نقش و نگارهای متفاوت بر دهنه های پل که جذابیت پل خواجو را چندین برابر کرده است. نقوش اثری هنری هنرمندان شهر اصفهان است. آیا تصور می کردید پل خواجو اصفهان یک پل مردانه باشد و در آن زمان هیچ زنی حق تردد از پل را نداشته است.

زمانی که سیل می آمده پل خواجو آب را به سمت کانال ها هدایت می کرد و اجاره نمی داد آب یک جا جمع شود. علاوه بر جلوگیری از تخریب شهر، سفره های آب زیرزمینی نیز پر می شده است. با وجود همین کانال ها، اصفهان تاکنون جان سالم بدر برده و از بین نرفت.

(سازنده منارجنبان کیست، اینجا کلیک کنید).

شیرهای سنگی: یکی از عجایب شیرهای سنگی که در دو طرف پل خواجو وجود دارد، این است: در کنار یکی از شیرها بایستید و به چشم شیر مقابل بنگرید چشم آن شیر می درخشد. این دو شیر سنگی نماد سپاهیان بختیاری هستند که با شجاعت تمام از اصفهان و زاینده رود محافظت می کنند. حرف حکاکی شده بر تن این شیرها، ابتدای نام حجاران بوده است. علاوه بر این، نمادی از ورزش باستانی نیز بر تن آنها دیده می شود.

عجایب پل خواجو

عجایب پل خواجو

قبله نما: سمت شمال پل خواجو و نزدیک شیرهای سنگی قبله نمایی وجود دارد که برای گردشگران جذابیت دارد.

گنبد حرم مطهر امام رضا (ع): شبانه بهترین زمان بازدید از پل خواجو اصفهان است، به خصوص وقتی قدم بر پل میزنید به دلیل اینکه وقتی دهنه های پایین پل را می بینید، یادآور گنبد حرم امام رضا (ع) است.

شمع پل خواجو: دقیقا زمان غروب آفتاب، هنگامی که از زاویه 30درجه از سمت شرق بیرون پل به دهانه های پایین پل بنگرید شمع را مشاهده می کنید.

سقف های طاق چشمه ای (منحنی): طراحی سقف طاق نماهای چشمه ای پل خواجو به نحوی است که اگر در دو ضلع مقابل هم، بایستید و به آرامی صحبت کنید صدای یکدیگر را می شنوید.

تخته سنگ دیواره ها: زمانیکه در دهانه های زیر پل قدم می زنید علامت های خاصی که بر تخت سنگ هایی با ابعاد مختلف روی دیواره ها حک شده، متوجه خواهید شد. هنرمندانی که وظیفه نصب تخت سنگ را داشته اند امضاهایی از خود بیادگار گذاشته اند. و شاید می خواستند جاگذاری صحیح سنگ ها را بررسی کنند.

عجایب پل خواجو اصفهان

عجایب پل خواجو اصفهان

در برخی منابع آمده است زمانیکه پل را میخواستند بسازند، در منطقه جی اصفهان سنگهای کاخ های ساسانی باقیمانده بوده است و سنگتراشان آنها اهل یونان و این علائم نیز حروف الفبای یونانی هستند.

عقاب تیز چنگال بر فراز زاینده رود: پل خواجو از نمای بالا شاهد عقاب تیز چنگالی خواهید بود در حال پرواز بر فراز رودخانه زاینده رود است. کنگره هایی که در طبقات مختلف پل خواجو اصفهان کار شده است. یادآور سر عقاب و پرهای آن میباشد.

ملاط: یکی از ویژگی های تداوم ملاط این است که هر چه آب بیشتری به آن برسد، مقاوم تر می شود. و به همین دلیل با بکارگیری ملاط در پل خواجو اصفهان به تداوم آن استحکام بیشتری می بخشد.

سنگ قبرهای عجیب: در سال 1388 تخت سنگ هایی حجاری شده به همراه سنگ قبرهای قدیمی پیدا شد که علائم آن عجیب و غریبی بر روی آنها وجود دارد. در موزه سنگ تخت فولاد اصفهان نگهدارنده برخی از این سنگ قبرها میباشد.

چهارباغ عباسی اصفهان کجاست (خیابان چهارباغ بالا اصفهان و محله چهارباغ پایین اصفهان، اینجا کلیک کنید).

تفاوت پل خواجو و سی و سه پل

وجود فضاهای معماری، تزیینات کاشی کاری، نقاشی و عملکرد تبدیل پل به سد،  پل خواجو را از سایر پل های زاینده روده حتی سی و سه پل اصفهان متمایز کرده است.

سد پل خواجو دریاچه ای در پشت پل ایجاد می کرد، علاوه بر چشم اندازی زیبا، محلی برای تفریح و قایق سواری نیز کاربرد داشت. همچنین در فصل کم آبی تابستان از آب سد برای آبیاری زمین های کشاورزی در پایین دست رودخانه استفاده می شده است. ضمن اینکه آب چاه های درون شهر و اطراف رودخانه را نیز پر می کرد.

در وبسایت کجارو:

“عمارت مخصوصی که در وسط پل خودنمایی می‌کند و همان طور که گفتیم برای اقامت موقت خانواده سلطنتی شاه عباس صفوی به کار می‌رفت، وجه تمایز دیگر پل خواجو و سی و سه پل محسوب می‌شود.

علاوه بر این، تعداد و طرح‌ دهانه‌های پل خواجو تفاوت چشمگیری با طرح دهانه‌های سی و سه پل دارند؛ به‌طوری که تعداد دهانه‌های پل خواجو ۲۴ عدد است؛ در حالی که تعداد دهانه‌های سی و سه پل به ۳۳ عدد می‌رسد.”

پل سی و سه پل (هر آنچه قبل از رفتن به سی و سه پل باید بدانید، کلیک کنید).

پل خواجو در شب

پل خواجو در شب ندای اصفهان

پل خواجو در شب

لحظات شیرین خود را در کنار پل خواجو اصفهان بخصوص زمانیکه آب زاینده رود جاری باشد، بگذرانید. یکی از انواع تفرجگاه های اصفهان در شب محسوب می شود. به صدای جریان آب گوش دهید با  نورپردازی بی نظیر پل خواجو، و همه آن زیبایی ها در کنار یکدیگر یک شب بیاد ماندنی برایتان تداعی می شود.

بعضی گردشگران و مردم شهر اصفهان با سر دادن آواز حس بی نظیر و در خور توجهی بوجود می آورند

سفر به اصفهان در تابستان کجا بریم؟ (کلیک کنید).

جاذبه‌ های دیدنی اطراف پل خواجو

قدم به قدم استان اصفهان جاذبه های دیدنی فراوانی دیده میشود که بعد از بازدید پل خواجو میتوانید از جاهای دیدنی اطراف پل خواجو که مهم ترین دیدنی های اصفهان به شمار می رود نیز دیدن کنید از جمله: سی و سه پل، باغ گل های اصفهان، میدان نقش جهان و عمارت های دیدنی در چهارگوشه پل، کاخ هشت بهشت و چهل ستون.

یکی از بزرگ ترین میدان های دنیا، میدان نقش جهان اصفهان است، از مهم ترین آثار ایران و در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

دیدنی های میدان نقش جهان شامل: کاخ عالی قاپو (محل حکومتی شاه عباس اول). مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام و سردر بازار قیصریه از مهم ترین جاذبه های دیدنی اصفهان هستند.

باغ گل های اصفهان: فرصت بی نظیری برای علاقمندان به گل و گیاه است.

(امکانات پارک ناژوان اصفهان، کلیک کنید).

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود

حساب کاربری ندارید؟

تورها
لیست علاقه مندی ها
حساب من
خانه