معرفی منارجنبان اصفهان
سالیان سال اصفهان میزان گردشگران از سراسر دنیا بوده است، بیشترین جاهای دیدنی ایران نسبت به سایر شهرهای گردشگری در اصفهان قرار دارد
آثار تاریخی از نظر تنوع و مهمترین جاهای دیدنی اصفهان است و منارجنبان اصفهان از جمله آنهاست.
مناره هایی که در جای خود تکان میخورند، به آنها منارجنبان می گویند. منارجنبان در اصفهان از دیدنی های جذاب و شگفت انگیز طی سالیان دور در دهکده کارلادان بنا شده است. اما الان در حوالی محله نصر آباد قرار دارد.
منارجنبان اصفهان کجاست؟
یکی از عجایب ایران در شهر اصفهان منارجنبان که در کیلومتر 6 جاده اصفهان نجف آباد و در سمت راست جاده ساخته شده است. آتشگاه نیز در حوالی این بنا قرار دارد. برای رفتن به منارجنبان ابتدا به خیابان آتشگاه بروید، بعد از 6 کیلومتری مسافت به منارجنبان شیخ بهایی می رسید. (مشاهده مسیر روی نقشه).
تاریخچه منارجنبان اصفهان
طی اسناد بدست آمده، منارجنبان اصفهان در دوران حاکمیت محمد خدابنده اولجایتو ساخته شده است. یکی از عارفان خداپرست بنام عمو عبدالله بن محمود صقلابی، که منارجنبان میزبان مقبره وی میباشد به همین دلیل این بنا بنام آرامگاه شیخ امیرعبدلله نیز میشناسند. بر سنگ قبر ایشان عدد 716 حک شده، که نشان دهنده سال ساخت آرامگاه وی میباشد.
منارجنبان یک عمارت تک ایوانی که در عصر ایلخانی ساخته شده، بر اساس شواهد موجود برگرفته از روش مغول است. البته بنای مناره ها در اواخر دوره صفوی به ایوان متصل کردند.
(اصفهان گردی در یک روز، اینجا کلیک کنید).
معماری منارجنبان اصفهان
- مناره های منارجنبان مهم ترین سازه این مجموعه هستند. هر مناره به عرض 9 متر و ارتفاع 17 متر میباشد. کاشی های کثیرالاضلاع به رنگ فیروزه ای و کاشی های ستاره چهار پر به رنگ لاجوردی کار شده است. تکان خوردن منارجنبان منحصر به فرد ترین ویژگی این بنا می باشد.
- قبر شیخ امیرعبدالله در بخش ایوان منارجنبان واقع شده است و از سطح زمین 10 متر ارتفاع دارد. از آجر در ساخت ایوان و کاشی ها و نقاشی هایی که درون گنبد کار شده است.
تعدادی سنگ قبر سفید در نزدیک ایوان مشاهده می شود، ظاهرا بازمانده قبرستان قدیمی که منارجنبان بر روی آنها بنا شده است. - یک پلکان مارپیچ از ایوان میتوان به پشت بام و مناره های منارجنبان رفت منتها ممنوع الورود است. و فقط دست اندرکاران مجموعه میتوانند بدان جا ورود و یکی از مناره ها را تکان بدهند.
- دو اتاق که بعنوان چله خانه مورد استفاده و چله نشینی عرفا بوده، در این مجموعه قرار دارد. افرادی که عارف، زاهد و با تقوی بودند طی اقامت 40 روزه در چله خانه به ریاضت می پرداختند و با خدای خود خلوت می کردند.
تور اصفهان زمینی ارزان، اینجا کلیک کنید.
سازنده منارجنبان کیست
شاهکار هنر معماری منارجنبان، توسط هنرمند شاهکار شیخ بهایی است.
علت تکان خوردن منارجنبان
یک نفر از افراد مجموعه از طریق پلکان مارپیچ به داخل یکی از مناره ها می رود و آن را تکان می دهد. و همزمان مناره دیگر به لرزه می آید.
در کشورهای عربستان و عراق آثاری همچون منارجنبان وجود دارد که در جای خود حرکت کنند.
مطابق بیان و نظر مهندسان علم فیزیک، این مناره ها به کلی شبیه هم و کاملا سبک وزن میباشد وقتی یک مناره تکان بخورد ناخودآگاه بر مناره دیگر نیز تاثیر می گذارد. (نظریه کریستیان دوپلر، ریاضیدان و فیزیکدان اتریشی).
شواهد دیگر نشان میدهد که منارجنبان اصفهان علاوه بر تکان خوردن یک مناره، سایر بخش ها از جمله عمارت کهن نیز تکان می خورد. و لرزش بصورت افقی و عمودی که تا چند ثانیه می لرزد.
مشاهده سایر مکان های دیدنی اصفهان، کلیک کنید.
“اگر علت تکانخوردن منارجنبان برای شما هم جای سؤال دارد، باید در پاسخ بگوییم راز آن هنوز فاش نشده و دلایل و نظریههای بسیاری برای آن وجود دارد؛ اما از محکمترین دلایل این لرزش میتوان به پدیده فیزیکی تشدید (زئوناس) اشاره کرد.
معماری خاص منارجنبان باعث شده تا فرکانس طبیعی آنها مشابه باشد. براساس این پدیده فیزیکی، با تکاندادن یکی از منارهها، نیرویی با فرکانس مناسب به مناره دیگر اعمال میشود که این نیرو باعث تشدید نوسانات مناره دیگر و تکانخوردن آن میشود.” (وبسایت علی بابا).
علت خراب نشدن منارجنبان اصفهان
منارجنبان اصفهان از شگفت انگیزترین بناهایی است که در طول چندین قرن، با توجه به تکان خوردن مناره ها این بنا همواره استوار و پابرجاست. و در هیچ دوره ای بنا فرو نریخته است.
شیارهایی خالی برای فضای جابجایی ایجاد شده تا حین لرزش جایی برای تکان خوردن داشته باشد.
و دلیلی برای ریزش بنا وجود نداشته نباشد. زمان تعطیلات نوروز 1390 جمعیت عظیمی از گردشگران جهت مشاهده حرکت مناره ها به این مجموعه آمدند تا تکان خوردن مناره ها را ببینند و در نتیجه تکان مداوم بخش هایی از بنا آسیب دید.
از آن زمان برنامه مقطعی تکان خوردن مناره ها توسط مسئولان سازمان میراث فرهنگی متوقف شد تا زمانی که فرایند مرمت و بازسازی آن به اتمام رسید. بعد از آن گردشگران اعتراض شدیدی مبنی بر تکان نخوردن مناره ها، قرار بر این شد که بصورت منظم و کنترل شده مناره ها را تکان دهند. تا هم گردشگران از تماشای این واقعیت معماری لذت برده و هم از تخریب احتمالی آن جلوگیری شود.
ساعت تکان دادن منارجنبان
زمان لرزش مناره های منارجنبان اصفهان، در شیفت صبح در ساعات ۱۰:۳۰، ۱۲ و ۱۳:۳۰ و در شیفت عصر در ساعات ۱۵، ۱۶:۳۰ و ۱۸:۳۰ مناره را حرکت میدهند.
(تور یک روزه کویر ورزنه از اصفهان، اینجا کلیک کنید).
ساعات بازدید منارجنبان اصفهان
همه روزه از ساعت 9 تا 18 میتوانید از منارجنبان اصفهان دیدن کنید بجز روزهای تاسوعا و عاشورا، و سایر ایام سوگواری و رحلت امام خمینی (ره) تعطیل میباشد.
جاهای دیدنی اصفهان
مسجد امام اصفهان: بعد از اینکه از سردر ورودی و هشتی عبور کردید، طی چرخشی که در دالان ها اتفاق افتاده وارد صحن مسجد امام و در جهت قبله قرار میگیرید. درب اصلی مسجد شاه و سردر باشکوه در ضلع جنوبی میدان و زیر یک مقرنس کاری عالی با نقره و طلا پوشش داده اند. اشعاری به خط نستعلیق که از سال اتمام و نصب آن می گوید بر روی درب حک شده است. ساخت مسجد امام اصفهان چند سال طول کشید، کلیک کنید.
مسجد شیخ لطف الله اصفهان: جهت بنای مسجد شیخ لطف الله نسبت به قبله در مسجد شیخ لطف الله اصفهان مسجد شیخ لطف الله برخلاف معماری ایرانی و اسلامی که در جهت قبله ساخته می شوند، این مسجد در جهت قبله واقع نشده است. به این دلیل که میدان نقش جهان در جهت قبله نمی باشد به همین دلیل است که چرخش 45 درجه در مسجد شیخ لطف الله کار شده تا جهت قبله تنظیم شود؛ آنقدر با ظرافت هر چه تمام تر محمدرضا بنا اصفهانی کار کردند که به هیچ وجه کجی و زاویه ای اضافه در نمای بیروی آن مشاهده نمی شود. در ضلع شرقی و محور شمالی ـ جنوبی میدان نقش جهان، مسجد شیخ لطف الله ساخته شده است. در ابتدا معماران نمی توانستند مسجد را هم ردیف با میدان نقش جهان بسازند. “در ورودی مسجد در ضلع شرقی میدان نقش جهان و در محور شمالی-جنوبی قرار دارد. معماران نمیتوانستند مسجد را همراستا با میدان نقش جهان بسازند؛ چراکه برای قبلهیابی و ساخت محرابی که در جهت جنوب غربی و رو به قبله باشد، دردسرهای زیادی پیش رو داشتند. پس برای حل این مشکل، راهرویی در نظر گرفتند که از ورودی مسجد تا فضای زیر گنبد امتداد مییافت؛ منتها این راهرو را با زاویهای ۴۵ درجه طراحی کردند. به این ترتیب، ظاهر مسجد در جهت شمالی-جنوبی است؛ اما اصل بنا در جهت جنوب غربی-شمال شرقی قرار گرفته است.
نظر کاربران سایت