مجله گردشگری
مسجد شیخ لطف الله اصفهان
پیکی از مساجد تاریخی ایران بنام مسجد شیخ لطف الله که تزییناتی بی بدیل و معماری فوق العاده آن چشم هر بیننده ای را برمی انگیزد.
یکی از عناصر شهری در میدان نقش جهان و مقابل کاخ عالی قاپو واقع شده است. بنابراین میتوانید از سایر جاهای دیدنی اصفهان و میدان نقش جهان نیز بازدید کنید. در این مقاله به مباحث مهم و تکنیکی می پردازیم، پس تا انتهای مقاله با اصفهان تورز همراه باشید.
بازی رنگ های در معماری و شاهکار دست هنرمندانی چون محمدرضا اصفهان و علیرضا عباسی پدیدار است. اگر شما هم تجربه سفر به مسجد شیخ لطف الله داشته اید با ما و کاربرای اصفهان تورز به اشتراک بگذارید.
معرفی مسجد شیخ لطف الله
مسجد شیخ لطف الله اصفهان
یکی از مساجد تاریخی و از بناهای واقع در میدان نقش جهان اصفهان، مسجد شیخ لطف الله است. یکی دیگر از آثار تاریخی که در فهرست ملی ایران که در ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ به ثبت رسیده است. زیباترین هنر معماری با تزیینات کاشی کاری فوق العاده درمسجد شیخ لطف شاهد خواهید بود و امروزه یکی از جاهای مهم اصفهان است.
بنای مسجد شیخ لطف الله در ضلع شرقی میدان نقش جهان و مقابل کاخ عالی قاپو واقع شده است. تور اصفهان و آشنایی با تاریخ، تمدن و معماری ایرانی شرکت کنید.
شیخ لطف الله که بود؟
یکی از فقیهان قرن یازدهم ه.ق و از شاگردان ملا عبدالله شوشتری به نام شیخ لطف الله میسی عاملی است.
شیخ لطف الله یکی از علمان جبل عامل لبنان بوده که وی در زمان شاه عباس صفوی به ایران مهاجرت نمود.
در کنار بزرگانی همچون ملاعبدالله شوشتری تحصیل می کرد و بعنوان یکی از خدمت گذاران آستان قدس رضوی معرفی و انتخاب شد. بعدها جهت تدریس به قزوین رفت. شاه عباس ارادت خاصی نزد شیخ لطف الله داشت و برای تجلیل و کرامت وی دستور ساخت مسجد شیخ لطف الله را داد تا محلی برای آموزش، تدریس و برگزاری نماز باشد.
اقامه نماز جمعه در مسجد شیخ لطف الله توسط ایشان برگزار می شد. در سال ۱۰۳۵ ه.ق بیمار شده و در اصفهان دار فانی را وداع گفت.
مسجد شیخ لطف الله به چه منظوری ساخته شد
شاه عباس صفوی دستور ساخت مسجد را در میدان امام اصفهان بعنوان محلی برای تدریس و اقامت نماز جماعت توسط شیخ لطف الله نمود.
مسجد شیخ لطف الله کجاست؟
بافت تاریخی اصفهان در میدان نقش جهان و مقابل کاخ عالی قاپو (مسجد شیخ لطف الله) ساخته شد. (مشاهده مسیر روی نقشه).
ساعات بازدید از مسجد شیخ لطف الله
در نیمه اول سال از ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰ و ۱۴ تا ۱۷ و در نیمه دوم سال از ساعت ۹ تا ۱۱:۳۰ و ۱۳ تا ۱۶:۳۰ میتوانید هر روز از مسجد شیخ لطف الله بازدید نمایید. تنها زمان نماز ظهر امکان بازدید وجود ندارد.
مسجد شیخ لطف الله به فرمان کی ساخته شد و به چه دلیل
زمانی که کاخ عالی قاپو اصفهان بعنوان مرکز حکومتی و پایتخت شاه عباسی صفوی مشخص شد همزمان با توسعه شهری به ساخت و ساز بناهای اطراف کاخ پرداخته شد.
در آن زمان مسجد شیخ لطف الله حق تردد توسط مردم عادی میسر نبود و تنها شاه عباس و خانواده سلطنتی اجازه ورود داشتند.
شاه عباس صفوی در مسجد شیخ لطف الله از زمانی که ساخته شد در سال ۹۹۸ ه.ش تا پایان عمر به عبادت می پرداخت.
معماری مسجد شیخ لطف الله اصفهان
معماری مسجد شیخ لطف الله
اساس مسجد شیخ لطف الله خرابه های مسجد دیگری قرار داشت، که مسجد جدیدی بنام شیخ لطف الله طی ۱۸ سال ساخته شد.
مسجد شیخ لطف الله تفاوت های شاخصی با سایر مساجد ایرانی دارد. بعنوان مثال مسجدی که نه مناره دارد و نه صحن چهار ایوانی و این موضوع بعنوان مسجد اختصاصی شناخته می شود.
اندازه و ابعاد مسجد شیخ لطف الله کاملا ماهرانه و در تناسب کامل که هیچ نقطه ضعفی در آن مشاهده نمی شود.
بازتاب هفت باره صدا در اکثر مساجد تاریخی اصفهان مشاهده می شود. که مسجد شیخ لطف الله از آن جمله است.
آثاری از خطاطان مشهور عصر شاه عباس صفوی به نام های علیرضا عباسی و باقر بنا (خطاط گمنام)، بر کتیبه ها و خطوط داخلی مسجد شیخ لطف الله اثر بر جای گذاشته اند.
باغچه ها و گل کاری هایی که در میدان آزادی تهران مشاهده می شود بر گرفته از طرح های مسجد شیخ لطف الله هستند؛ اما معمار آنها به نام حسین امانت از طرح بیضی به جای طرح دایره ای استفاده کرده است.
اگر بخواهم به بهترین نحو ممکن درباره معماری شگفتانگیز مسجد شیخ لطف الله صحبت کنم، بهتر است اول چند جملهای که آرتو۱ر پوپ، مورخ آمریکایی و محقق برجسته فرهنگ و معماری ایرانی، در رابطه با معماری مسجد شیخ لطف الله اصفهان نوشته است به شما بگویم:
«کوچکترین نقطه ضعفی در این بنا دیده نمیشود، اندازهها بسیار مناسب، نقشه طرح بسیار قوی و زیبا و بهطورخلاصه توافقی است بین یک دنیای شور و هیجان و سکوت و آرامش باشکوهی که نماینده ذوق سرشار زیباییشناسی بوده است و منبعی جز ایمان مذهبی و الهام آسمانی نمیتواند داشته باشد». (وبسایت علی بابا).
مسجد جامع عباسی اصفهان ضلع دیگر میدان نقش جهان اصفهان و به مسجد شاه نیز شهرت دارد. برای عجایب مسجد امام اصفهان کلیک کنید.
محمدرضا اصفهانی یکی از استادکاران به نام عصر صفوی که مسجد شیخ لطف الله اصفهان را به زیبایی و با استفاده از سبک معماری اصفهانی به کار گرفت. خبر گزاری اسپوتنیک، اعلام کرد که یکی از هفت عجایب ناشناخته و برتر از بین سازه های دینی و مذهبی در سراسر جهان بر شمرد.
اندازه و ابعاد مسجد شیخ لطف الله کاملا ماهرانه و در تناسب کامل که هیچ نقطه ضعفی در آن مشاهده نمی شود.
بازتاب هفت باره صدا در اکثر مساجد تاریخی اصفهان مشاهده می شود. که مسجد شیخ لطف الله از آن جمله است.
آثاری از خطاطان مشهور عصر شاه عباس صفوی به نام های علیرضا عباسی و باقر بنا (خطاط گمنام)، بر کتیبه ها و خطوط داخلی مسجد شیخ لطف الله اثر بر جای گذاشته اند.
باغچه ها و گل کاری هایی که در میدان آزادی تهران مشاهده می شود بر گرفته از طرح های مسجد شیخ لطف الله هستند؛ اما معمار آنها به نام حسین امانت از طرح بیضی به جای طرح دایره ای استفاده کرده است.
معماری مسجد شیخ لطف الله که به شیوه اصفهانی است، گوشهای از نبوغ معماران اصفهانی را به نمایش میگذارد؛ بهخصوص گنبد آن که یکی از زیباترین گنبدهای دنیا به حساب میآید.
یکی از نکتههای جالب درباره مسجد، نبود شبستان ورودی در آن است؛ در واقع در همه مساجد هنگام ورود باید از یک سری پله عبور کنید و بعد وارد یک صحن ورودی شوید که شما را به فضای گنبد میرساند؛ اتفاقی که در مسجد شیخ لطف الله افتاده، نبود همین صحن یا شبستان ورودی است که با هدف رعایت اصل تقارن در میدان نقش جهان بوده است. از آنجا که این مسجد روبهروی عالی قاپو قرار دارد، امکان جاگذاری یک حیاط یا صحن رو به قبله برای آن وجود نداشت.
در طراحی مسجد از نسبت طلایی در برقراری تناسب اجزای بنا استفاده شده و موقعیت شبستان اصلی آن در ارتباط با ورودی بنا، با روشهای هندسی تعیین شده است.
معماری مسجد شیخ لطف الله به سبک اصفهانی است.
عید کجا بریم ارزون باشه، کلیک کنید.
ورودی مسجد شیخ لطف الله
معماری مسجد شیخ لطف الله در بخش ورودی مسجد
فضای جلوی ورودی مسجد شیخ لطف الله از ضلع شرقی میدان نقش جهان آغاز میشود. موقعیت قرارگیری این مسجد بهگونهای است که ضلع شرقی میدان را با تناسب طلایی تقسیم کرده است. بخشهای شمالی و جنوبی این فضا و همچنین دیوار غربی مسجد که رو به میدان قرار دارد، با کاشیهای هفترنگ پوشیده شدهاند.
بر اساس کتاب «آثار ایران» نوشته آندره گدار، جلوخان مسجد در زمان نگارش این کتاب به رنگ سفید دیده میشد. دلیل این امر آن بود که حدود ۱۰ سال پیش از نوشته شدن کتاب، کاشیهای جلوخان به دلیل آسیبهای واردشده به زیرزمین منتقل شده بودند. نمای فعلی جلوخان حاصل تلاش و زحمت مرمتکاران است. همچنین، در کتاب «نصف جهان فی تعریف اصفهان» اشاره شده که مسجد شیخ لطف الله تا به امروز، بهجز کتیبه سردر که قابل مرمت نبوده و تعویض شده، هیچ عیب و نقصی نداشته است.
کتیبه بالای سردر مسجد با کاشیهای معرق تزیین شده و بهشکل نواری ممتد، هر سه دیوار آن را فرا گرفته است. این کتیبه بزرگ به خط ثلث سفید و به قلم علیرضا عباسی، خوشنویس مشهور دوره صفوی، نوشته شده و تاریخ سال ۱۰۱۲ هجری قمری را نشان میدهد. بخشهای بالایی سردر نیز با مقرنسکاریهای ظریف و کاشیهای هفترنگ همراه با نقوش گل و گلدان آراسته شدهاند. در بالای این کتیبه و در قوس طاق، شمسهای مقرنسکاریشده با زمینه آبی به چشم میخورد. علاوه بر این، کاشیهای فیروزهای مارپیچی که حاشیه قوس اصلی سردر را احاطه کردهاند، توجه هر بینندهای را به خود جلب میکنند.
بعد از اینکه از چهار پله عبور کردید به محوطه سردر می رسید. دیوارهای محوطه با سنگ مرمرین زرد تزئین شده است. علاوه بر این سکوهایی با رنگ مشابه در کناره ها ساخته شده است.
چوب پنار یک تیکه برای ساخت درب دو لنگه مسجد ساخته شده که بعد از گذر ۴۰۰ سال هنوز هم پابرجاست.
مقابل مسجد یک حوض هشت ضلعی تعبیه شده که در فاصله سالهای ۱۳۱۶ تا ۱۳۱۸ شمسی برداشته شد.
برای در دو لنگه مسجد از چوب چنار یکپارچه استفاده شده که پس از ۴۰۰ سال هنوز هم پابرجا است. حوضی هشتضلعی در جلوی مسجد وجود داشت که در فاصله سالهای ۱۳۱۶ تا ۱۳۱۸ شمسی برداشته شد.
راهروی ورودی مسجد شیخ لطف الله
راهرویی به طول ۲۸ متر که در انتها به محوطه اصلی منتهی می شود، این راهرو در بخش ورودی مسجد شیخ لطف الله قرار دارد در ابتدا به سمت چپ و بعد به سمت راست می رسید. نوعی طواف به دور صحن اصلی مسجد با این چرخش بوجود می آید. کارکرد این راهرو اینست که: در دنیایی پرهمهمه زندگی می کنیم و با ورود به راهرو و پیچ دوم حس آرامش معنوی و از دنیای فانی جدا شده و دعوت به راز و نیاز با معبود یکتا آماده می شوید.
درب سمت چپ در پیچ دوم به شبستان زمستانی راه دارد، این شبستان با طراحی ساده و سقف کوتاه مناسب نماز خواندن در فصل زمستان است.
بعد از عبور حدود ۱۴ متر از راهرو به سمت راست بپیچید، این راهرو زاویه ۹۰درجه دارد.
نور راهرو توسط پنجره های مشبک که در سمت راست تعبیه شد، پرتوهای نوری هر چند کم پخش می شود.
تور یک روزه اصفهان از تهران، اینجا کلیک کنید.
به دلیل اینکه از مکانی پر نور وارد مکان کم نور شده اید، چیز زیادی نمی بینید؛ چشمتان که به نور عادت کند، نقش و نگارهای زیبای راهرو را ریز ببنید و لذت ببرید. کاشی های هفت رنگ سبز و آبی در این راهرو مزین شده است. یکی از دلایل کم نور بودن راهرو این است که یک دفعه وارد شبستان نیمه تاریک مسجد نشوید تا بتوانید زیبایی هر چه تمام تر شبستان را نیز ببینید.
شبستان اصلی مسجد شیخ لطف الله
نور در مسجد شیخ لطف الله اصفهان
اوج شکوه و جلال و زیبایی مسجد در شبستان اصلی مسجد شیخ لطف الله هویدا است.
هنر معماری ایرانی از مربع با اضلاع ۱۹ متری بواسطه ارتفاع از زمین و هر چه بالاتر می رود ابتدا به هشت ضلعی می رسد. بعد هر چه به ساقه گنبد نزدیک شده به شکل دایره تغییر یافت.
از مهم ترین ویژگی های مهم معماری که از دوره ساسانی الگو گرفته است، این است که پلان مسجد شیخ لطف الله از مربع به دایره تبدیل شده است.
به سقف شبستان بنگرید، هشت طاق جناغی دور تا دور شبستان می بینید که گنبد مسجد شیخ لطف الله را زنده نگه داشته است. مقرنس کاری های زیبایی را با پیچ های فیروزه ای که در لبه طاق ها تزیین شده است را می بینید.
(محراب مسجد جامع نایین چگونه است؟ کلیک کنید).
زیبایی های شبستان مسجد شیخ لطف الله به همین جا ختم نمی شود تزیینات هنرمندانه ای از نقوش هندسی، طرح گل و بوته، طاووس و غیره که در کاشی های هفت رنگ بخش پایین و کاشی های معرق در بخش بالایی خودنمایی می کنند. کتیبه هایی به خط نستعلیق و نسخ وجود دارد که این زیبایی را تکمیل و چندین برابر کرده است.
جهت بنا نسبت به قبله
مسجد شیخ لطف الله برخلاف معماری ایرانی و اسلامی که در جهت قبله ساخته می شوند، این مسجد در جهت قبله واقع نشده است. به این دلیل که میدان نقش جهان در جهت قبله نمی باشد به همین دلیل است که چرخش ۴۵ درجه در مسجد شیخ لطف الله کار شده تا جهت قبله تنظیم شود؛ آنقدر با ظرافت هر چه تمام تر محمدرضا بنا اصفهانی کار کردند که به هیچ وجه کجی و زاویه ای اضافه در نمای بیروی آن مشاهده نمی شود.
در ضلع شرقی و محور شمالی ـ جنوبی میدان نقش جهان، مسجد شیخ لطف الله ساخته شده است. در ابتدا معماران نمی توانستند مسجد را هم ردیف با میدان نقش جهان بسازند.
“در ورودی مسجد در ضلع شرقی میدان نقش جهان و در محور شمالی-جنوبی قرار دارد. معماران نمیتوانستند مسجد را همراستا با میدان نقش جهان بسازند؛ چراکه برای قبلهیابی و ساخت محرابی که در جهت جنوب غربی و رو به قبله باشد، دردسرهای زیادی پیش رو داشتند. پس برای حل این مشکل، راهرویی در نظر گرفتند که از ورودی مسجد تا فضای زیر گنبد امتداد مییافت؛ منتها این راهرو را با زاویهای ۴۵ درجه طراحی کردند. به این ترتیب، ظاهر مسجد در جهت شمالی-جنوبی است؛ اما اصل بنا در جهت جنوب غربی-شمال شرقی قرار گرفته است. (وبسایت کجارو).”
(باغ پرندگان اصفهان چه پرنده هایی دارد؟ کلیک کنید).
چرا مسجد امام مناره دارد ولی مسجد شیخ لطف الله ندارد؟
مناره نداشتن مسجد شیخ لطف الله باعث حیرت دنیای اسلام شده است که در نگاه اول نظر همه را به خود جلب می کند. به این دلیل که مناره بخش اصلی معماری اسلامی در مساجد به حساب می آید.
تا قبل از اسلام کارکرد مناره جهت مسیریابی بر روی ساختمان ها به کار می رفت. و وجود یک شهر را اعلام میکرد. اما بعد از اسلام بعنوان محلی جهت اقامه نماز و نشان دهنده وجود مسجد است.
از طرفی مسجد شیخ لطف الله، مخصوص عبادت شاه و خاندان وی بوده و استفاده برای عموم آزاد نبود به همین دلیل به ساختن مناره احتیاجی نبود. و یکی از دلایلی است که ناشناخته ماند و نسبت به سایر جاهای دیدنی اصفهان کمتر مورد توجه سیاحان اروپایی قرار گرفت، همین موضوع بوده است. و با این روش حق عامه را خانواده دربار جدا و تفکیک کرده است.
برخی منابع معماران گنبد را نماد زن و مناره را نماد زن می دانسته اند. و به دلیل اینکه گنبد نماد زن است و این مسجد مخصوص زنان ساخته شده است.
در برخی منابع نیز بعنوان حرمسرا یاد می کنند که هیچ دلیل قطعی در این باره ذکر نشده است.
“برخی از روایات می گویند که این مسجد حرمسرا نیز بوده است. با این حال هیچ قطعیتی دراینباره وجود ندارد و هنوز دلایل عدم وجود مناره مشخص نیست. (وبسایت کجارو).”
در سایر منابع هم برای اینکه داخل عالی قاپو از سمت بالای مناره دیده شود، این مسجد را بدون مناره ساختند. و سندی بر صدق این واقعیت نیز وجود ندارد.
تور یک روزه سمیرم از اصفهان، اینجا کلیک کنید.
گنبد مسجد شیخ لطف الله
دو پوسته پیوسته در گنبد باشکوه مسجد شیخ لطف الله اصفهان کار شده است. ۳۲ متر ارتفاع از راس گنبد تا کف زمین، ۱۲ متر دهانه مسجد و ۲۲ متر قطر بیرونی مسجد است. ارتفاع گنبد مسجد شیخ لطف الله نسبت به سایر مساجد کم است و ساخت و ساز آن در کنار گنبدهای معمولی دشوارتر بوده است. در مجاورت گنبد دیوارهایی که قطر آنها زیاد است به این دلیل است که سنگینی و فشار گنبد را متحمل شود.
در بالای هشت طاق جناغی، ۱۶ پنجره مشبک دیده می شود که ۱۷۰ سانتی متر از هم فاصله دارند و جهت تهویه هوا تعبیه شده است.
پنجره های مشبک با نقوش اسلیمی مزین شده که دلیل بر شکست نور و نورپردازی غیرمستقیم است. فضای عرفانی و روحانی ایجاد می شود وقتی در طول روز بخشی از نور خورشید از پنجره ها عبور میکند.
کتیبه هایی از آیات سوره نصر، جمعه و غیره در فاصله بین پنجره های مشبک تعبیه شده است. دوتا از کتیبه ها را رضا عباسی در ساقه گنبد ترسیم کرده، نقوشی از گل و بوته و کاشی های آبی که به زیبایی گنبد افزوده است.
عجایب مسجد شیخ لطف الله اصفهان
کاشیکاری مسجد شیخ لطف الله اصفهان
نقش لوزی شکل در مرکز داخلی گنبد یکی از عجایب مسجد شیخ لطف الله می دانیم به دلیل اینکه زمان تابش نور، پرهای یک طاووس را مشاهده می کنید. با تغییر جهت تابش نور، پرهای طاووس بازتر و بازتر می شود، بعدا که نور کمتر شد، پرهای طاووس کم کم بسته می شود. و ارتفاع گنبد این اثر را خلق کرده است.
پخش نور پرهای طاووس با ظرافت تمام کار شده است. برای اینکه کشیدن اشکال حیوانات در مساجد غیرمجاز بوده است.
“این ۳۲ نقش لوزی بهشکلی در کنار هم قرار گفتهاند که هرچه بهسمت مرکز گنبد پیش میروند، کوچکتر میشوند و با این روش سعی شده است که ارتفاع گنبد بیشتر به نظر برسد. (وبسایت کجارو).”
معماری بازار قیصریه اصفهان، کلیک کنید.
در طول روز و در زمان های متفاوت تنوعی از رنگ ها می بینید. سپیده دم به رنگ صورتی، ساعات ظهر به رنگ کرمی و زمان غروب به رنگ آجری در می آید.
یک ستاره هشت گوش در طرح گنبد مسجد شیخ لطف الله به کار گرفته شده که با یک شیب ملایم به راس گنبد منتهی می شود.
کاشی معرق و زمینه به رنگ نخودی بر روی بدنه خارجی گنبد تزیین و کتیبه هایی از سوره های قرآن با خط ثلث بر زمینه رنگ لاجوردی حک شده است. در بالاترین نقطه گنبد مسجد شیخ لطف الله شاهد یک ستاره هشت گوشه با خطوط اسلیمی بر بدنه گنبد شاهد خواهید بود.
محراب مسجد شیخ لطف الله اصفهان
یکی دیگر از شاهکارهای معماری در مسجد شیخ لطف الله، محراب آن است. معرق کاری از جنس کاشی و مقرنس کاری های ظریف چشم هر بیننده ای را جذب می کنند.
طاق دندانه دار محراب که با مقرنس کاری های صدفی و نقوش گیاهی به همراه نقوش اسلیمی بر فراز آن به چشم می خورد. رنگ های زیبایی در نقوش و خطوط تزیینی از جذابیت های محراب در مسجد شیخ لطف الله است.
جذابیت های مسجد شیخ لطف الله به اینجا ختم نمی شود، در بالای درب ورودی شبستان منفذی که وظیفه هدایت نور به داخل محراب را دارد، نیز وجود دارد و زیبایی فضا را چندین برابر کرده است.
در بخش داخلی محراب مسجد شیخ لطف الله دو لوح با عبارت «عمل فقیر حقیر محتاج بر رحمت خدا محمدرضا ابن استاد حسین بنای اصفهان» قرار دارد. همچنین در اطراف محراب نیز کتیبه هایی به خط علیرضا عباسی بر روایت پیامبر اکبر (ص) و امام ششم (ع) و اشعاری منتسب به شیخ بهایی بر روی آنها حک شده است.
تورهای زمینی و هوایی لحظه آخری اصفهان، اینجا کلیک کنید.
راهروی زیرزمینی مسجد شیخ لطف الله
یک راهروی زیرزمینی که مسجد شیخ لطف الله و کاخ عالی قاپو را به همدیگر متصل میکند طبق شواهد تاریخی در زیر میدان نقش جهان تعبیه شده است.
از آنجایی که شیخ لطف الله تدریس مسائل شرعی به زنان را بعهده داشت، این راهروی زیرزمینی محلی برای تردد زنان صفوی بوده است.
حوضی که دقیقا در وسط میدان قرار دارد، کارشناسان معتقدند که اگر این حوض از وسط میدان برداشته شود این راه زیرزمینی وجود دارد.
نور در مسجد شیخ لطف الله
جهت بنا نسبت به قبله
بنا بر مطالبی که اخیرا ذکر کردیم و گفتیم که محمدرضا بنا اصفهانی بر مباحثی از قبیل نور و پیچیدگی های آن آگاهی کامل داشته است. و یکی از شاخص های منحصر به فرد مسجد شیخ لطف الله از سایر مساجد است.
دو مرتبه شکست نور که توسط دو پنجره مشبکی که در زیر گنبد واقع شده و سوراخ های آن مقابل یکدیگر قرار ندارد. و دو مرتبه شکست نور را قبل از بدو ورود به مسجد ایجاد می شود.
تیزی و برندگی نور توسط همین شکست گرفته شده و فضایی روحانی به حضار میدهد. فرم گنبد به همراه نقوش، خطوط منحنی و رنگ های ملایم با این نور کاملا متناسب است و هیچ نقضی در آن مشاهده نمی شود.
پل خواجو از نمای بالا، کلیک کنید.
بهنام تاجمیر ریاحی، فیلمبردار و نورپرداز، که روی اهمیت نور در این مسجد تحقیق کرده است، میگوید:
بهدلیل نور شدید میدان نقش جهان که ناشی از آفتاب همیشه تابان اصفهان است، مردمک چشم تنگ میشود و وقتی از این محیط پرنور به محیط کمنور راهروی ورودی مسجد شیخ لطف الله وارد میشویم، بهخاطر شوک بصری، مردمک تنگ چشم نمیتواند تاریکی مسجد را تحمل کند و بهجز سیاهی چیزی نمیبینیم؛ پس باید زمان و شرایطی برای گشادشدن مردمک و وفق یافتن آن با محیط جدید فراهم شود. دالان ورودی تاریک مسجد به این موضوع کمک میکند، گرچه متولیان میراث فرهنگی استان، لامپهایی در این راهرو تعبیه کردهاند و این تاریکی تعمدی را از بین بردهاند. پس از اینکه مردمک چشممان باز شد و با تاریکی وفق یافت، وارد راهروی دوم میشویم که از پنجره مشبک وسط سمت چپ آن هم نوری برای هدایت چشم ما ساطع میشود. وقتی به ورودی فضای زیر گنبد میرسیم، دیگر چشممان به تاریکی عادت کرده است و آمادهایم جزئیات کاشیهای این فضا و بازی نور و تاریکی در آن را ببینیم.
جالب است بدانید آیات قرآنی که بر دیواره بیرونی مسجد مشاهده می کنید با هماهنگی نور و تابش خورشید هستند؛ بدین شرح که هر ساعت برابر با یک آیه قرآنی، و ساعات دیگر روز سایر آیات را شاهد خواهید بود. شاهکار هنر معماران ایرانی تا کجا؟
جاهای دیدنی اصفهان، اینجا کلیک کنید.
کاشیکاری مسجد شیخ لطف الله
از نمای بیرونی مسجد تا بخش های مختلف مسجد، از راهرو و شبستان مسجد شیخ لطف الله تا محراب مسجد هنر ایرانی را در کاشی کاری بی نظیر عصر صفوی را مشاهده می کنید.
از تزیینات ریز کاشی کاری ها و رنگ های کاشی تا رقص نور که بشدت با همدیگر متناسب و موازی هم هستند.
“بخشهای بالایی سردر علاوه بر مقرنسکاری، مزین به کاشیهای هفت رنگ بینظیر با نقوش گل و گلدان است. کتیبه بزرگی از کاشی لاجوردی معرق در قسمت میانی سردر وجود دارد که خط زیبای علیرضا عباسی به خط ثلث سفید روی آن نقش بسته است. وقتی قدم به راهروی مسجد میگذارید، با صحنه دیگری از کاشیهای هفت رنگ مواجه خواهید شد که رنگ غالب آنها آبی و سبز است. شبستان نیز تزیینات کاشیکاری زیادی دارد؛ بهحدی که به هر طرف سر بچرخانید کاشیهای هفت رنگ و معرقی را خواهید دید که هوش از سرتان میبرد. کاشیهای فیروزهای مارپیچی نیز نقطه اوج این ماجرا هستند که شکوه این شبستان را بیشتر و بیشتر میکنند و سوژه خوبی برای عکاسی به شمار میروند. نمیتوان از این مسجد گفت و اشارهای به محراب دیدنی آن نکرد که بهواسطه کاشیکاریهای معرق و مقرنسهای ظریف، نگاهها را به خود جذب میکند.”(کجارو)
“داخل و خارج از گنبد مسجد پوشیده از کاشیهای معرق است که بهخصوص استفاده از نور طبیعی و رنگهای زیبا در داخل گنبد، آن را از سایر مساجد شهر متمایز کرده است. این گنبد که تنها گنبد نخودی رنگ عصر صفوی به حساب میآید، در طول روز رنگ آن تغییر کرده و در هر بازه زمانی، جلوه متفاوتی پیدا میکند. در قسمت پایینی گنبد هم کتیبههایی از آیات قرآنی با کاشی سفید معرق بر زمینه لاجوری دیده میشود.”
بهترین نرخ خرید تور اصفهان لحظه آخری، اینجا کلیک کنید.
مرمت مسجد شیخ لطف الله
مرمت گنبد شیخ لطف الله در سالهای اخیر با انتقادهای زیادی همراه بود؛ زیرا دو بخش آن برجستهتر از دیگر قسمتها به نظر میآید و رنگ آن با دیگر بخشها تفاوت دارد. با این حال، معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان از این موضوع دفاع کرده و گفته که این پروژه با برنامه و علمی پیش رفته است. فریبا خطابخش، مدیر پایگاه جهانی میدان نقشجهان نیز گفته بود:
در فروردینماه ۱۳۹۷ قسمتی از گریو این مجموعه که مربوط به دوره پهلوی است، دچار ریزش شد و بررسیها نشان داد که زیرسازی این گریو مشکل پیدا کرده است. موضوع این است که وقتی باران روی این بنای تاریخی میریزد، مصالح آب را جذب میکنند و در طول شب هوا خیلی سرد شده و در نتیجه آب یخ میزند و یخ، حجم زیادی را اشغال کرده و باعث یخبُر شدن مصالح زیر و روی کار میشود. برای مرمت گریو، تمام قطعات کاشی شمارهگذاری شد. قالب کتیبه و گریوِ گنبد زده شد و کاشیها بعد از شمارهگذاری، به همان طرحی که در بالا اجرا شده بود، روی قالب چیده شد. همان کاشیها بعد از تمیزکاری و اسیدزدایی و شستوشو در جای خود قرار گرفت.
مهدی رضایت، پیمانکار پروژه مرمت نیز اظهار کرد که تضاد رنگی قسمتها مرمتشده و سایر قسمتها با بارش باران پاک میشود. از آنجا که برای جلوگیری از نفوذ آب از دوغاب برای ترک گنبد استفاده شده است و امکان شستن آن در زمان مرمت وجود نداشت، بهتدریج با چندین بار بارندگی، ذرات روی کاشیها شسته و رنگها براق میشود.
تفاوت های مسجد امام و شیخ لطف الله
مسجد امام اصفهان
مسجد امام و مسجد شیخ لطف الله، دو بنای تاریخی و باشکوه در میدان نقش جهان اصفهان هستند که هر کدام ویژگیهای منحصر به فردی دارند. در زیر به تفاوتهای اصلی این دو مسجد اشاره میشود:
۱. هدف ساخت و کاربرد:
– مسجد امام (مسجد شاه سابق): این مسجد به عنوان مسجد جامع و برای استفاده عموم مردم ساخته شد. این بنا برای برگزاری نمازهای جمعه و مراسم مذهبی عمومی طراحی شده بود.
– مسجد شیخ لطف الله: این مسجد به عنوان مسجد خصوصی و برای استفاده خانواده سلطنتی و درباریان ساخته شد. این مسجد بیشتر برای عبادت شخصی و مراسم خصوصی مورد استفاده قرار میگرفت.
۲. معماری و طراحی:
یکی از سوال های رایجی که پرسیده میشود: چرا مسجد امام گلدسته دارد ولی مسجد شیخ لطف الله ندارد؟
– مسجد امام: این مسجد دارای دو ایوان بزرگ در شمال و جنوب، چهار مناره بلند و یک حیاط مرکزی وسیع است. طراحی آن به گونهای است که برای جمعیت زیاد مناسب باشد.
– مسجد شیخ لطف الله: این مسجد فاقد مناره و حیاط مرکزی است و اندازه آن کوچکتر است. طراحی داخلی آن بسیار ظریف و پر از تزئینات هنری است و به دلیل نداشتن مناره، بیشتر به عنوان یک عبادتگاه خصوصی شناخته میشود.
۳. تزئینات و کاشیکاری:
– مسجد امام: تزئینات این مسجد شامل کاشیکاریهای معرق و هفت رنگ، خطوط ثلث و نستعلیق، و نقوش اسلیمی و هندسی است. کتیبههای این مسجد به خط علیرضا عباسی، خوشنویس مشهور دوره صفوی، نوشته شدهاند.
– مسجد شیخ لطف الله: تزئینات این مسجد بسیار ظریفتر و پیچیدهتر است. کاشیکاریهای آن به گونهای طراحی شدهاند که با تغییر نور روز، رنگهای مختلفی را نشان میدهند. گنبد این مسجد به دلیل طراحی خاص و رنگهای منحصر به فردش بسیار معروف است.
۴. گنبد:
– مسجد امام: گنبد این مسجد بسیار بزرگ و با عظمت است و ارتفاع آن به ۵۲ متر میرسد. این گنبد به دلیل اندازه بزرگ و تزئینات پرکاربردش، از دور قابل مشاهده است.
– مسجد شیخ لطف الله: گنبد این مسجد کوچکتر اما بسیار ظریف و پرنقش و نگار است. طراحی گنبد به گونهای است که با تغییر نور خورشید، رنگهای آن تغییر میکند و جلوهای خاص به آن میدهد.
۵. ورودی:
– مسجد امام: ورودی این مسجد با یک سر در بلند و ایوانی بزرگ مشخص میشود که به حیاط مرکزی منتهی میشود.
– مسجد شیخ لطف الله: ورودی این مسجد کوچکتر و سادهتر است و مستقیماً به فضای داخلی مسجد راه دارد. این ورودی به گونهای طراحی شده که از میدان نقش جهان قابل مشاهده نباشد و حریم خصوصی را حفظ کند.
۶. محل قرارگیری:
– مسجد امام: در ضلع جنوبی میدان نقش جهان قرار دارد و به عنوان یکی از عناصر اصلی این میدان شناخته میشود.
– مسجد شیخ لطف الله: در ضلع شرقی میدان نقش جهان واقع شده و در مقابل عالی قاپو قرار دارد. این مسجد به دلیل موقعیت خاصش، بیشتر به عنوان یک بنای خصوصی و سلطنتی شناخته میشود.
۷. زمان ساخت:
– مسجد امام: ساخت این مسجد در سال ۱۶۱۱ میلادی آغاز شد و در سال ۱۶۲۹ میلادی به پایان رسید.
– مسجد شیخ لطف الله: ساخت این مسجد در سال ۱۶۰۳ میلادی آغاز شد و در سال ۱۶۱۹ میلادی به پایان رسید.
این تفاوتها نشان میدهد که هر دو مسجد با اهداف و کاربردهای متفاوتی ساخته شدهاند و هر کدام به شیوهای منحصر به فرد، هنر و معماری دوره صفوی را به نمایش میگذارند.
جستجوی سریع…
دستهها
- اردبیل کجا بریم (۵)
- ایرانگردی (۱۹)
- تبریز گردی (۲)
- تهران گردی (۴)
- جاهای دیدنی خوزستان (۳)
- جاهای دیدنی کردستان (۲)
- جاهای دیدنی گلستان (۴)
- جاهای دیدنی همدان (۳)
- جاهای دیدنی یزد (۲)
- رپورتاژ مرتبط گردشگری (۱۰)
- رشت گردی (۱۰)
- شیراز گردی (۱۱)
- قشم گردی (۶)
- کاشان گردی (۱)
- کرمان گردی (۶)
- مجله گردشگری (۹)
- مساجد تاریخی (۳)
- مکان های تاریخی فرهنگی (۱۳)
- مکان های دیدنی مازندران (۹)
- مکان های طبیعت گردی (۴)
- مکان های مهم اصفهان (۱۷)
- موزه ها (۵)
اجرای تور خصوصی الیمالات
برنامه سفر اجرای تور خصوصی الیمالات
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : تهران
- مقصد : الیمالات، چمستان، شهرستان نور، مازندران
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : 5 تا 100 سال
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
تور آبشار جلسنگ لفور (مازندران، یکروزه)
برنامه سفر تور آبشار جلسنگ لفور
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : تهران، چالوس، ساری، بابل و بابلسر
- مقصد : لفور
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 5 از 5
- رده سنی : سن پیشنهادی (12 – 60سال).
نامناسب برای افراد مسن و کودکان : ۳ الی ۴ ساعت پیمایش در مسیر ناهموار.
(پیمایش ها اختیاری بوده و همسفرانی که تمایل به آن ندارند می توانند در مسیر مانده و از جاذبه های جنگلی لذت ببرند).
- اجرای تور هر روز (خصوصی، سواری دربست)
تور آبشار گزو (لفور، استان مازندران، یکروزه)
برنامه سفر تور آبشار گزو لفور
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : تهران، چالوس، ساری، بابل و بابلسر
- مقصد : لفور ـ آبشار گزو
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 4 از 5
- رده سنی : سن پیشنهادی (12 – 60سال).
نامناسب برای افراد مسن و کودکان : ۳ الی ۴ ساعت پیمایش در مسیر ناهموار.
(پیمایش ها اختیاری بوده و همسفرانی که تمایل به آن ندارند می توانند در مسیر مانده و از جاذبه های جنگلی لذت ببرند).
- اجرای تور هر روز (خصوصی، سواری دربست)
تور آبشار مارگون شیراز از شیراز (بزرگترین ابشار چشمه ای شیراز)
برنامه تور آبشار مارگون شیراز
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : شیراز
- مقصد : یک روز گشت در آبشار زیبای شیراز معروف به آبشار مارگون
- عبور از مسیر زیبای سپیدان
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اجرای هر روزه (خصوصی، سواری دربست).
- مسافت کل از شیراز تا مقاصد گردشگری و برگشت (300 کیلومتر).
تور آفرود سوباتان از اصفهان، کرج، رشت، مشهد همه روزه
برنامه سفر (تور سوباتان با آفرود)
- مدت سفر : 2 روزه
- مبدا : تهران، رشت، کرج، اصفهان، مشهد
- مسافت از تهران با سواری و سایر شهرها همچون اصفهان، مشهد و غیره نیازمند تهیه بلیط قطار/پرواز به تهران میباشد.
- مقصد : دو روز گشت ییلاقات سوباتان، نئور و زروان | در سفر سه روزه برنامه گیسوم نیز اضافه خواهد شود.
- عبور از مسیر زیبای ییلاقی
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین.
- اجرای هر روزه (خصوصی، سواری دربست).
- مسافت کل از تهران تا مقاصد گردشگری و برگشت (1150 کیلومتر).
حرکت روز اول: ساعت 00:00، از تهران
شب اول در ماشین، شب دوم اقامت
دو روز گشت آفرود سواری سوباتان
روز دوم ساعت 16:00 برگشت سمت تهران
امکان بازدید از ساحل و جنگل گیسوم در روز دوم وجود دارد.تور اصفهان (۵ روزه، تور ارزان اصفهان)
برنامه تور اصفهان (5 روزه، تور ارزان اصفهان)
- مدت سفر : 5 روزه
- مبدا : اصفهان
- مقصد : (3 روز گشت شهری و 1 روز ابیانه، نطنز و کاشان گردی و 1 روز کویر ورزنه و نایین).
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اندازه گروه بزرگتر : 12 نفره (مینی بوس).
- اجرای هر روزه (خصوصی، سواری دربست).
- لطفا برای رزرو تورهای گردشگری اصفهان(خصوصی) با شماره 09136125466 تماس فرمایید.
تور بیشاپور از شیراز + تنگ چوگان(تمدن ساسانیان)
برنامه تور بیشاپور از شیراز
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : شیراز
- مقصد : شهر باستانی بیشاپور و تنگ چوگان
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اجرای هر روزه (خصوصی، سواری دربست).
- مسافت کل از شیراز تا مقاصد گردشگری و برگشت (280 کیلومتر)
تور تخت جمشید از شیراز
برنامه تور تخت جمشید از شیراز
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : شیراز
- مقصد : یک روز تخت جمشید شیراز، نقش رستم، نقش رجب و مجموعه پاسارگاد (آرامگاه کوروش)
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اندازه گروه بزرگتر : 12 نفره (مینی بوس).
- اجرای هر روزه (خصوصی، سواری دربست).
- مسافت کل از شیراز تا مقاصد گردشگری و برگشت (520کیلومتر).
تور تنگ هایقر یکروزه، کاخ اردشیر ساسانی و قلعه دختر فیروزآباد
برنامه تور تنگ هایقر یکروزه
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : شیراز
- مقصد : تنگ هایقر، قلعه فیروزآباد و کاخ اردشیر بابکان.
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اجرای هر روزه (خصوصی، سواری دربست).
- مسافت کل از شیراز تا مقاصد گردشگری و برگشت (520کیلومتر).
تور تهران گردی برج میلاد، پل طبیعت و ایران مال
برنامه سفر تور یک روزه تهران گردی
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : تهران
- مقصد : تهران گردی
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : سن پیشنهادی (5 – 60سال).
- اجرای تور هر روز (خصوصی، سواری دربست)
تور توچال از تهران، دربند و درکه(تهران گردی یکروزه)
برنامه سفر تور توچال، دربند و درکه
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : تهران
- مقصد : تهران گردی
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : سن پیشنهادی (5 – 60سال).
- اجرای تور هر روز (خصوصی، سواری دربست)
تور جواهرده رامسر از تهران، رشت، چالوس، بندر انزلی و…
برنامه سفر تور جواهرده رامسر
- مدت سفر : 2 روزه
- مبدا : چالوس / بندر انزلی/ تنکابن / تهران
- مقصد : رامسر و جواهرده
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 100 سال
- مسافت کل از تنکابن تا مقاصد گردشگری : 155 کیلومتر
- مسافت کل از نوشهر / چالوس تا مقاصد گردشگری : 284 کیلومتر
- مسافت کل از بندر انزلی تا مقاصد گردشگری : 400 کیلومتر
- مسافت کل از تهران / کرج تا مقاصد گردشگری : 545 کیلومتر
تور خانوادگی اصفهان(۱روز طبیعت+۳روز شهری)
برنامه تور خانوادگی اصفهان (4 روزه)
- مدت سفر : 4 روزه
- مبدا : اصفهان
- مقصد : یک روز کویر ورزنه و نایین شهر، سه روز گشت شهری
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اجرای هر روزه (خصوصی، سواری دربست).
- مسافت کل از اصفهان تا مقاصد گردشگری و برگشت (230 کیلومتر).
- لطفا برای رزرو تورهای گردشگری اصفهان(خصوصی) با شماره 09136125466 تماس فرمایید.
تور داخلی از اصفهان (یکروزه)
برنامه تور داخلی از اصفهان (یکروزه شهری)
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : اصفهان
- مقصد : یک روز گشت شهری
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اندازه گروه بزرگتر : 12 نفره (مینی بوس).
تور درون شهری اصفهان (یکروزه)
برنامه تور درون شهری اصفهان (یکروزه)
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : اصفهان
- مقصد : یک روز گشت شهری اصفهان
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اندازه گروه بزرگتر : 12 نفره (مینی بوس).
تور دو روزه اصفهان
برنامه تور دو روزه اصفهان
- مدت سفر : 2 روزه
- مبدا : اصفهان
- مقصد : 2 روز گشت شهری اصفهان
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اجرای هر روزه (خصوصی، سواری دربست).
تور دو روزه کرمانشاه و پالنگان
برنامه سفر تور کرمانشاه
- مدت سفر : 2 روز گشت کامل + مدت زمان رفت و برگشت
- مبدا : مشهد / کرج / تبریز / اصفهان / و غیره
- مقصد : کرمانشاه
- اقامت : ترجیحا دو شب، با توجه به زمان برگشت (3 شب اقامت)
- ترانسفر از مبدا : پرواز / قطار / اتوبوس. اتوبوس برای اکثر مسیرها (مستقیم) موجود است
- مستلزم تهیه بلیط پرواز + قطار / اتوبوس (توسط اصفهان تورز، هزینه سوای از تور)
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری گشت.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 100 سال
تور رامسر و جواهردشت از مازندران / رشت
برنامه سفر تور رامسر و جواهردشت
- مدت سفر : 3 روزه
- مبدا : مازندران / رشت
- مقصد : 3 روز گشت رامسر و جواهردشت
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 2 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 70 سال
- مناسب عموم افراد؛ پیاده روی ۲ الی ۳ ساعت در مسیر کم فراز و نشیب (سماموس و جواهردشت)
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
- مسافت کل از مازندران تا مقاصد گردشگری : 444 کیلومتر
- مسافت کل از رشت تا مقاصد گردشگری : 330 کیلومتر
تور زراس تا تنگ قاسمی، ایذه، دشت سوسن(تور خصوصی)
برنامه تور دو روزه اصفهان
- مدت سفر : 2 و نیم روزه
- مبدا : اصفهان
- مقصد : ایذه
- اندازه گروه : 1 - 4 نفر
- اقامت : دو شب
تور ساحل و جنگل گیسوم از رشت/گیلان/لاهیجان
برنامه سفر تور ساحل و گیسوم (یکروزه)
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : گیلان / رشت / لاهیجان
- مقصد : گیسوم، استان گیلان
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 100 سال
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
- مسافت کل از گیلان / رشت تا مقاصد گردشگری : 170 ـ 190 کیلومتر
- مسافت کل از لاهیجان تا مقاصد گردشگری : 230 کیلومتر
تور سافاری کرمان
برنامه سفر تور سافاری کرمان / کویر لوت شهداد (یکروزه)
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : کرمان
- مقصد : شهداد (کلوت های شهداد کرمان).
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
تور شوش و شوشتر دو روزه (تور خصوصی)
برنامه تور شوش و شوشتر
- مدت سفر : 2روز
- مبدا : شوش / فرودگاه اهواز
- مقصد : دو روز گشت کامل شهرهای مهم خوزستان (شوش و شوشتر)
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اندازه گروه بزرگتر : 12 نفره (مینی بوس).
لطفا برای رزرو تورهای گردشگری شیراز با شماره 09136125466 تماس فرمایید.
تور شوش و شوشتر و طبیعت زیبای دزفول (تور خصوصی ۴روزه)
برنامه تور شوش و شوشتر و دزفول
- مدت سفر : 4 روز
- مبدا : شوش / فرودگاه اهواز
- مقصد : چهار روز گشت کامل خوزستان گردی، شهرهای مهم شوش، شوشتر و دزفول
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اندازه گروه بزرگتر : 12 نفره (مینی بوس).
لطفا برای رزرو تورهای گردشگری شیراز با شماره 09136125466 تماس فرمایید.
تور شوشتر دزفول (تور خصوصی۲ روزه)
تور شوشتر دزفول(تور دو روزه خوزستان)
- روز اول شوشتر
- روز دوم دزفول
تور شیراز گردی یک روزه
برنامه تور شیراز گردی یک روزه از شیراز
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : شیراز
- مقصد : یکروز شیراز گردی
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اجرای هر روزه (خصوصی، سواری دربست).
تور طبیعت گردی دزفول (تور خصوصی ۱روزه)
برنامه تور طبیعت گردی دزفول
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : شوش/شوشتر/دزفول/فرودگاه اهواز
- مقصد : یک روز طبیعت زیبای دزفول
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- اندازه گروه بزرگتر : 12 نفره (مینی بوس).
لطفا برای رزرو تورهای گردشگری شیراز با شماره 09136125466 تماس فرمایید.
تور طبیعت گردی کلاردشت | ییلاقات کلاردشت از تهران، رشت، نمک آبرود، رامسر
برنامه سفر تور طبیعت گردی کلاردشت
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : تهران، کرج، رشت، چالوس، نمک ابرود، رامسر
- مقصد : 1 روز گشت طبیعت گردی دشت مازیچال کلاردشت
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 70 سال
مناسب عموم افراد؛ پیادهروی در مسیر صاف و هموار
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
- مسافت کل از تهران / کرج / رشت تا مقاصد گردشگری : 275 کیلومتر
- مسافت کل از چالوس / نمک آبرود / رامسر تا مقاصد گردشگری : 100 - 170 کیلومتر
- مسافت کل از رشت تا مقاصد گردشگری : 400 کیلومتر
تور فیلبند و دشت سنگچال از تهران، آمل، مازندران و ساری
برنامه سفر تور فیلبند و دشت سنگچال
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : تهران، آمل، مازندران و ساری
- مقصد : فیلبند
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 2 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 70 سال
- مناسب عموم افراد : پیاده روی ۲ الی ۳ ساعت در مسیر کم فراز و نشیب
- مسافت کل از مازندران و آمل تا مقاصد گردشگری : 130 - 165 کیلومتر
- مسافت کل از ساری تا مقاصد گردشگری : 275 کیلومتر
- مسافت کل از تهران تا مقاصد گردشگری : 410 کیلومتر
تور کاخ سعدآباد،موزه فرش،بازار تجریش و غیره
برنامه سفر تور یک روزه تهران گردی
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : تهران
- مقصد : تهران گردی
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : سن پیشنهادی (5 – 60سال).
- اجرای تور هر روز (خصوصی، سواری دربست)
تور کردستان از مشهد، شیراز، اصفهان، کرج، تبریز(۳روزه)
برنامه سفر تور کردستان
- مدت سفر : 3 روز گشت کامل + مدت زمان رفت و برگشت
- مبدا : مشهد / کرج / تبریز / اصفهان /
- مقصد : سنندج/هورامان
- اقامت : ترجیحا دو شب
- ترانسفر از مبدا : پرواز / قطار / اتوبوس. اتوبوس برای اکثر مسیرها (مستقیم) موجود است
- مستلزم تهیه بلیط پرواز + قطار / اتوبوس (توسط اصفهان تورز، هزینه سوای از تور)
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 100 سال
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
- مسافت / مدت زمان کل برای کل مقاصد گردشگری : 280 کیلومتر / 8 ساعت
تور کردستان کرمانشاه و همدان
برنامه سفر تور کردستان کرمانشاه و همدان
- مدت سفر : 6 روز گشت کامل + مدت زمان رفت و برگشت
- مبدا : مشهد / کرج / تبریز / اصفهان /
- مقصد : کردستان کرمانشاه و همدان
- اقامت : ترجیحا پنج شب اقامت
- ترانسفر از مبدا : پرواز / قطار / اتوبوس. اتوبوس برای اکثر مسیرها (مستقیم) موجود است
- مستلزم تهیه بلیط پرواز + قطار / اتوبوس (توسط اصفهان تورز، هزینه سوای از تور)
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری گشت.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 100 سال
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
تور کردستان و کرمانشاه
برنامه سفر تور کردستان و کرمانشاه
- مدت سفر : 3 روز گشت کامل + مدت زمان رفت و برگشت
- مبدا : مشهد / کرج / تبریز / اصفهان /
- مقصد : کردستان و کرمانشاه
- اقامت : ترجیحا دو شب
- ترانسفر از مبدا : پرواز / قطار / اتوبوس. اتوبوس برای اکثر مسیرها (مستقیم) موجود است
- مستلزم تهیه بلیط پرواز + قطار / اتوبوس (توسط اصفهان تورز، هزینه سوای از تور)
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری گشت.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 100 سال
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
تور کردستان و همدان
برنامه سفر تور کردستان و همدان
- مدت سفر : 4ونیم روز گشت کامل + مدت زمان رفت و برگشت
- مبدا : مشهد / کرج / تبریز / اصفهان /
- مقصد : سنندج/هورامان
- اقامت : ترجیحا چهار شب
- ترانسفر از مبدا : پرواز / قطار / اتوبوس. اتوبوس برای اکثر مسیرها (مستقیم) موجود است
- مستلزم تهیه بلیط پرواز + قطار / اتوبوس (توسط اصفهان تورز، هزینه سوای از تور)
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 100 سال
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
تور کلاردشت و نمک آبرود از تهران، کرج،رشت،رامسر
برنامه سفر تور کلاردشت و نمک آبرود
- مدت سفر : 2 روزه
- مبدا : تهران / کرج، رشت، رامسر
- مقصد : 2 روز گشت طبیعت گردی نمک ابرود تا مرداب هسل + مازیچال کلاردشت
- اقامت : 1 شب اقامت در نمک ابرود (هتل/سوئیت/کلبه و غیره)
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 1 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 70 سال
مناسب عموم افراد؛ پیادهروی در مسیر صاف و هموار
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
- مسافت کل از تهران / کرج / رشت تا مقاصد گردشگری : 450 - 480 کیلومتر
- مسافت کل از رامسر تا مقاصد گردشگری : 255 کیلومتر
تور کندلوس یک روزه از تهران،آمل،چالوس و…
برنامه سفر تور کندلوس یک روزه
- مدت سفر : 1 روزه
- مبدا : تهران / کرج / آمل / قائم شهر / نوشهر / چالوس / تنکابن
- مقصد : ییلاقات کندلوس (مازندران)
- اندازه گروه : 1-4 نفر برای هر ماشین سواری.
- درجه سختی : 2 از 5
- رده سنی : نوزاد تا 70 سال
- مناسب عموم افراد : پیاده روی ۲ الی ۳ ساعت در مسیر کم فراز و نشیب.
- اجرای تور هر روزه (خصوصی، سواری دربست)
- مسافت کل از تهران / کرج / قائم شهر تا مقاصد گردشگری : 330 - 380 کیلومتر
- مسافت کل از نوشهر / چالوس تا مقاصد گردشگری : 150 کیلومتر
- مسافت کل از آمل / تنکابن تا مقاصد گردشگری : 240 - 280 کیلومتر
- مسافت کل از تهران / کرج / رامسر تا مقاصد گردشگری : 300 - 330 کیلومتر
آخرین دیدگاه ها