مسجد امام اصفهان

ساخت مسجد امام اصفهان چند سال طول کشید
عنوان های مقاله:

مسجد امام اصفهان

مشهورترین مقاصد گردشگری ایران در اصفهان قرار دارند که میدان نقش جهان از مهم ترین آثار تاریخی به شمار می رود. و مسجد امام یکی از بناهای مهم ضلع جنوبی میدان نقش جهان است. مسجد جامع عباسی، مسجد سلطانی و مسجد شاه از دیگر نام های مسجد امام است. معماری اسلامی را در مساجد تاریخی ایران از جمله مسجد امام اصفهان میتوان مشاهده کرد. با اصفهان تورز همراه شوید تا بیشتر به بررسی آن بپردازیم.

تحقیق در مورد مسجد امام اصفهان

تحقیق در مورد مسجد امام اصفهان

تحقیق در مورد مسجد امام اصفهان

یکی از مساجد اصفهانی، مسجد امام واقع در میدان نقش جهان که در دوره صفوی ساخته شد. از بناهای مهم معماری اسلامی در ایران، مساجد میدان نقش جهان است. این مسجد در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۰۷ یکی از آثار ملی ایران است.

از مساجد میدان نقش جهان است که در دوران صفوی ساخته شد. این اثر از بناهای مهم معماری اسلام.

(با دوستامون کجا بریم اصفهان، کلیک کنید).

تور گردشگری اصفهان

مسجد امام اصفهان کجاست؟

مسجد امام اصفهان واقع در میدان نقش جهان و در مجاورت دولت خانه عصر صفوی (کاخ عالی قاپو) و مسجد شیخ لطف الله واقع شده است.

یکی از ورودی های مسجد امام در ضلع جنوبی میدان و سایر ورودی ها جهت دسترسی راحت محلی ها در محله های اطراف بنا هستند. (مشاهده روی نقشه).

خیابان استانداری و کوچه های عمود (گذر سعدی و پشت مطبخ) جهت دسترسی به مسجد میباشد. خیابان های حافظ و سپه نیز پس از ورود به ضلع شمالی میدان، بصورت پیاده و استفاده از درشکه نیز امکان پذیر است. همچنین وسایل نقلیه عمومی و خودروی شخصی نیز جهت دسترسی به میدان نقش جهان امکان پذیر است. ایستگاه میدان امام حسین نزدیک ترین ایستگاه های مترو و اتوبوس هستند که از آنجا تا میدان نقش جهان میتوان پیاده و یا تاکسی بگیرید. پارکنیگ های عمومی در خیابان منتهی به میدان نقش جهان نیز وجود دارد.

 

مسجد امام اصفهان چگونه ساخته شد

ساخت مسجد امام در میدان نقش جهان اصفهان ۲۸ سال طول کشید

این مسجد به دستور شاه عباس اول صفوی در سال ۱۰۲۰ ه.ق در چهارمین سال حکومت وی ساخته شد. و از نظر زیبایی تزیینات و عظمت بنا بسیار اهمیت دارد.

ساخت مسجد امام در میدان نقش جهان اصفهان ۲۸ سال طول کشید. سردر زیبای مسجد در سال ۱۰۲۵ه.ق، زمانی که مشغول ساختن پی آن بودند به اتمام رسید. هنر کاشی کاری و حجاری معماری ایرانی قرن یازدهم در این مسجد نمونه ای ارزشمند و معتبری است. تاریخ ۱۰۷۷ ه.ق طی سالهای اخر حکومت شاه عباس دوم و اولین سال به حکومت رسیدن شاه سلیمان نشان دهنده اتمام تزیینات و الحاقات مسجد است.

جهت شرکت در بهترین تورهای گردشگری اصفهان (تور یک روزه اصفهان، کلیک کنید).
در کتب تاریخی عصر صفوی همچون «عالم آرای عباسی» و «وقایع السنین و الاعوام» از این مسجد به نام های «مسجد جامع عباسی» و «مسجد جامع جدید عباسی» یاد شده است.

کتیبه ای به خط ثلث توسط «علیرضا عباسی» در سردر مسجد و مورخ سال ۱۰۲۵، که شاه عباس این مسجد را از مال خالص خود بنا و ثواب آن را به روح جد اعظم خود، شاه طهماسب هدیه کرده است.

به خط محمدرضا امامی نیز کتیبه ای دیگر در زیر کتیبه قبلی نصب شده است که مقام معماری و مهندسی معمار مسجد جامع جدید اصفهان (در مقابل مسجد جامع عتیق) یعنی علی اکبر اصفهانی و ناظر ساختمان، محب علی بیک الله، تجلیل شده است.

کار خطاطان معروف عصر صفوی در کتیبه های مسجد نمایان است. استادکارانی چون علیرضا عباسی، عبدالباقی تبریزی، محمدرضا امامی و محمد صالح امامی.

مساجد جامع در همه شهرها وجود دارد و یکی از عناصر اصلی شهر است. که جایگاه ویژه ای در معماری و شهرسازی پس از اسلامی دارند. مسجد جامع همچون سایر عناصر شهری بازار، معابر و … از یک سو و عنایت ویژه حکام اسلامی به ساخت مسجد جامع شهر در هر دوره اهمیت داشته و نشانی قابل توجه در کل شهر محسوب می شود.

پلان مسجد جامع نایین و اطلاعات در مورد مساجد نایین با قدمت ۱۲۰۰ ساله، کلیک کنید.
معمار مسجد امام اصفهان زاویه ای در جهت قبله بوجود آورده که میان محور سردر رو به میدان نقش جهان ساخته شده و محور مسجد که رو به قبله است. میدان نقش جهان رو به جنوب است، اما مسجد به جهت جنوب غربیاست. ایوان جنوبی مسجد را معمار به گونه ای درپشت هشتی چرخانده که از سمت هشتی میتوانید میانسرای مسجد را ببینید. اما مستقیم نمیتوانید وارد میانسرا شوید باید از دو دالان گرداگرد ایوان بروید. همچنین در پشت دالان طویل تر، آبریزگاه و وضوخانه تعبیه شده است.

ورودی مسجد امام اصفهان

گنبد مسجد امام اصفهان چگونه ساخته شد | ندای اصفهان

بعد از اینکه از سردر ورودی و هشتی عبور کردید، طی چرخشی که در دالان ها اتفاق افتاده وارد صحن مسجد امام و در جهت قبله قرار میگیرید. درب اصلی مسجد شاه و سردر باشکوه در ضلع جنوبی میدان و زیر یک مقرنس کاری عالی با نقره و طلا پوشش داده اند. اشعاری به خط نستعلیق که از سال اتمام و نصب آن می گوید بر روی درب حک شده است.

ساعات بازدید چهل ستون اصفهان و کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید.
یکی از مساجد چهار ایوانی، مسجد امام است که تناسبات ۶ پهلوی در میانسرای مسجد تنظیم شده است. دو مدرسه ناصریه و سلیمانیه در دو ضلع جنوبی شرقی و جنوب غربی صحن مسجد واقع شده است. مدرسه ناصریه توسط ناصرالدین شاه و مدرسه سلیمانیه توسط شاه سلیمان تعمیر شده است.

یک قطعه سنگی ساده به شکل شاخص و در محل معینی از مدرسه جنوب غربی مسجد قرار دارد که در واقع ظهر حقیقی اصفهان را در چهار فصل نشان می دهد. محاسبه آن توسط شیخ بهایی یکی از دانشمندان و فقها و ریاضیدان معروف عصر شاه عباس صفوی انجام شده است. سطح فوقانی شاخص مثلث قائم الزاویه، وتر مثلث شاخص در جهتی که ظهر را تعیین می کند، ضلع مجاور زاویه قائم الزاویه به دیوار متصل است و ضلع دیگر آن نماینده قبله مسجد است.

گنبد مسجد امام اصفهان

این گنبد از دو پوسته گسسته و آهیانه (پوشش زیرین گنبدهای دو پوسته)، گنبد سبویی است. یکی از مهم ترین گنبدهای دوپوش که دهانه آن نزدیک به ۲۰ متر میباشد. استاد فریدون نایینی معماری گنبد مسجد امام را انجام داد.

برنامه تورهای گردشگری اصفهان، کلیک کنید.

عجایب مسجد امام اصفهان

بازتاب صدا در مرکز گنبد بزرگ جنوبی از نکات جذاب مسجد است. که ارتفاع آن از سطح زمین ۵۲ متر، ارتفاع مناره های داخلی ۴۸ متر و ارتفاع مناره های سردر مسجد در میدان نقش جهان ۴۲ متر میباشد.

عجایب مسجد امام اصفهان چیست

عجایب مسجد امام اصفهان

سایر ویژگی های ارزشمند مسجد شامل قطعات بزرگ سنگ مرمری یکپارچه و سنگاب های نفیس هستند. به‌ویژه سنگاب نفیس شبستان غربی گنبد بزرگ که مورخ سال ۱۰۹۵ هجری است.

کاشی کاری سردر ورودی مسجد با رنگ بندی های کاملی که سراسر آن را با کاشی های هفت رنگ و معرق کاری انجام شده است. سه ردیف مارپیچ تزیینی به رنگ آبی روشن در قوس اصلی ورودی قاب بندی کرده اند. و گلدان های مرمرین حجاری شده قوس را از داخل در برگرفته است.

گلدان ها با تزیین قاب های نیم گنبد با ستارگان و پیچک های تاک بر فراز آمده است. این قاب ها همچون سجاده هایی که با سنگ مرمری تزیین و مدخل را در برگرفته باشند.

کاشی های هفت رنگ با کیفیت پایین تر در سایر نقاط مسجد آراسته اند. یک قاب کاشی معرق با نقوش حیوانی دو طاووس سبز روبروی هم در بخش بالاخانه و روی سردر مسجد وجود دارد نماد ابدیت در سنت ایرانی است. سایر کاشی ها، گنجشک ها و شاخه های گل و بوته در کنار هم که نماد بهشت و باغ های با طراوات و جاوانه هستند. بنای سردر را به خطوط کوفی شامل عبارات «الله»، «محمد و علی» زینت داده اند.

تور ۲ روزه اصفهان، کلیک کنید.

فرامین متعددی از دوران شاه عباس اول روح الواح سنگی نقره در مسجد امام اصفهان نصب شده، همه قسمت های بنای تاریخی از اهمیت والایی برخوردار است اما برخی از بخش ها شاخص تر میباشد از جمله منبر یکپارچه از سنگ سماق با چهارده پله که چهاردمین پله آن پهن و بعنوان نشیمنگاه واعظ میباشد.

در فصل سرد زمستان از این منبر استفاده می شود.

در بخش فوقانی محراب دولابچه با استفاده از چوب عود، تیغه های طلا و حلقه های زرین تزیین و در دیوار تعبیه شده، به طول سه متر و عرض دو متر میباشد.

چگونه مناره های مسجد امام را ساختند

  • دو مناره در دو سمت گنبد به ارتفاع ۴۸ متر از شاهکارهای معماری عصر صفوی میباشد.
  • دو مناره در سردر مسجد به ارتفاع ۴۲ متر با نقوش اسلامی به صورت ختایی شطرنجی با زمینه فیروزه طراحی شده است.
  • این چهار مناره به نحوی معماری شده که از سمت قیصریه روبه روی هم می بینیم

تزیینات کاخ هشت بهشت اصفهان چگونه است؟

ساخت مسجد امام اصفهان چند سال طول کشید؟

۲۸ سال زمان برد تا مسجد امام را بسازند.

ساعات بازدید و بلیط مسجد امام

همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۲ و ۱۴ تا ۱۷ در نیمه اول سال، و از ساعت ۹ تا ۱۳ و ۱۳ تا ۱۶ در نیمه دوم سال امکان بازدید میباشد.

فقط در روزهای جمعه، ایام سوگواری و اعتکاف امکان بازدید وجود ندارد.

8 نظر در “مسجد امام اصفهان

  1. سالار حقیقت نیا گفت:

    سلام وقت شما بخیر مناره‌های مسجد امام چه ویژگی‌هایی دارد؟

    1. Admin247 گفت:

      سلام و عرض ادب.
      مناره‌های مسجد امام، از برجسته‌ترین ویژگی‌های معماری این بنا به شمار می‌آید. ارتفاع زیاد مناره‌ها، که به طور تقریبی ۴۸ متر است، نمایی شگفت‌انگیز از هر نقطه‌ی میدان نقش جهان به این مسجد می‌دهد. طراحی این مناره‌ها به شکلی است که به نظر می‌رسد با هر زاویه‌ای از میدان، ترکیبی شگفت‌آور و متقارن به چشم می‌آید. مهم‌ترین ویژگی مناره‌های مسجد امام، تزئینات کاشی‌کاری آن‌ها است که از شاهکارهای هنر ایرانی در دوران صفوی به شمار می‌آید. این تزئینات علاوه بر زیبایی، موجب جذب توجه گردشگران و علاقه‌مندان به هنر اسلامی می‌شود. همچنین مناره‌ها در ساختار خود به گونه‌ای طراحی شده‌اند که از لحاظ استحکام و پایداری، با گذر زمان و تغییرات جوی همچنان پایدار مانده‌اند.

  2. علی اسلامی نیا گفت:

    سلام و درود . وقت بخیر. چگونه مناره‌های مسجد امام را ساختند؟

    1. Admin247 گفت:

      سلام و عرض ادب.
      ساخت مناره‌های مسجد امام یکی از پروژه‌های پیچیده و زمان‌بر دوران صفوی بود که با استفاده از معماری دقیق و مهندسی پیشرفته آن دوران انجام شد. برای ساخت این مناره‌ها ابتدا طرح‌های اولیه توسط معماران ماهر مانند شیخ بهاءالدین و دیگر مهندسان طراحی شد. برای نگهداری استحکام سازه، از آجرهای بزرگ و مقاوم استفاده گردید و در تزئینات کاشی‌کاری‌ها نیز از کاشی‌های رنگی و معرق به کار رفته تا مناره‌ها نمایی زیبا و ماندگار داشته باشند. علاوه بر مهندسی عالی در ساختار، نوع طراحی و ترازبندی مناره‌ها به گونه‌ای بود که باعث تعادل بصری و انعکاس نور در هر ساعت از روز می‌شود. این امر به شکلی بی‌نظیر، هماهنگی و زیبایی خاصی به مسجد و محیط اطراف آن بخشید.
      سپاس از همراهی شما

  3. معمار گفت:

    سلام و عرض ادب. احتراما” مسجد امام اصفهان، که به عنوان یکی از شاهکارهای معماری اسلامی شناخته می‌شود، در مرکز میدان نقش جهان و در قلب تاریخی شهر اصفهان واقع شده است. ساخت این مسجد عظیم و باشکوه در دوران صفوی به دستور شاه عباس کبیر آغاز شد و هر قسمت از آن با دقت و ظرافت خاصی طراحی شده است. این مسجد با گنبد بزرگ و فضای داخلی پر از کاشی‌کاری‌های معرق و نقوش برجسته، یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری و فرهنگی ایران به شمار می‌آید. ترکیب هندسه دقیق، رنگ‌های جذاب و خطوط زیبای معماری در این مسجد به طور شگفت‌انگیزی با فضای باز میدان نقش جهان هم‌راستا است. علاوه بر زیبایی‌های چشم‌نواز، مسجد امام اصفهان به عنوان یکی از نمادهای عظمت فرهنگی ایران در دوره صفویه شناخته می‌شود.

    1. Admin247 گفت:

      سلام و عرض ادب.
      سپاس از نظر ارزشمند و همراهی شما. اطلاعات مفیدی بود

  4. غلامحسین احمدی نیا گفت:

    سلام مقاله خوب و مفیدی بود پروژه مسجد امام اصفهان اینقدر مهم و گسترده بود که در ساخت مسجد امام در میدان نقش جهان اصفهان ۲۸ سال طول کشید
    ساخت مسجد امام در میدان نقش جهان اصفهان، که یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های عمرانی دوره صفوی بود، ۲۸ سال زمان برد. این مدت طولانی به دلیل ابعاد عظیم این بنا و دقت بالای کار در جزئیات معماری و تزئینات آن بوده است. در طی این سال‌ها، معماران و استادکاران ماهر از سراسر کشور به کار گماشته شدند تا هریک از اجزای مسجد به بهترین شکل ممکن ساخته شود. این پروژه عظیم نه تنها از لحاظ معماری بلکه از لحاظ هنری نیز در دوره خود بی‌نظیر بود. در نهایت، مسجد امام با گنبد باشکوه، مناره‌های بلند و کاشی‌کاری‌های معرق خود به یکی از بزرگ‌ترین نمادهای فرهنگی و تاریخی ایران تبدیل شد و امروز به عنوان یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری در اصفهان شناخته می‌شود.

    1. Admin247 گفت:

      سلام و عرض ادب.
      سپاس از نظر ارزشمند و همراهی شما. اطلاعات مفیدی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *