مقاله در مورد کاخ هشت بهشت اصفهان
همه جاهای دیدنی اصفهان بدون گزافه گویی شایستگی بازدید دارند، محو تماشای بناهایی از جمله کاخ هشت بهشت در میان پارک مشهور شهید رجایی که تفریح گاه مردم شهر و بسیاری گردشگران است. امکان ندارد از جاهای دیدنی اصفهان دیدن کنید و کاخ هشت بهشت از زیباترین کاخ های ایران را نبینید.
معماران عصر صفوی تمام هوش خلاقیت خود را در تزیینات و معماری کاخ هشت بهشت به کار گرفتند. کاخ هشت بهشت اصفهان به نام هشت به هشت و هشت در هشت نیز معروف است. این کاخ با شماره 227 و در سال 1313 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کاخ هشت بهشت کجاست؟
کاخ هشت بهشت اصفهان در میان پارک شهید رجایی واقع در خیابان گلدسته، قرار دارد. ایستگاه مترو و اتوبوس در میدان امام حسین و خیابان گلدسته نزدیک ترین ایستگاه های نزدیک به کاخ هشت بهشت هستند. همچنین پارکینگ خیابان گلدسته برای خودروهای شخصی نیز موجود است. از سمت شمال عمارت به قصر چهلستون و از غرب به خیابان چهارباغ می رسید، (مشاهده مسیر روی نقشه).
تاریخچه کاخ هشت بهشت
سومین سال حکومت شاه سلیمان صفوی در سال 1080 ه.ق کاخ هشت بهشت اصفهان بنا شده است. از باشکوه ترین نشیمن گاه های دوران صفوی است.
شاعر عصر صفوی به نام میرزا محمدطاهر نصرآبادی در صاحب تذکره نصرآبادی کاخ هشت بهشت را اینگونه سروده است:
گرديد زمين اصفهان تاج جنان (۱۰۸۰) از قصر بلند قدر زيبا اركان(1080)
پاينده عمارت از سليمان زمان (۱۰۸۰) درگاه عبادت اين بود ورد ملک(1080)
در دوره ناصرالدین شاه قاجار و حکومت ظل السلطان کاخ هشت بهشت به مدرسه همایونی تغییر کاربری داد. باغ عمارت هشت بهشت از طرف ناصرالدین شاه به بانو عظمی افتخار الدوله واگذار شد.
واگذاری باغ به شرط اوضاع باغ را تغییر ندهد و خیابان چهار باغ که حریم آن است محفوظ بماند. باغ و عمارت هشت بهشت بعد از فوت بانو برای وراث باقی ماند؛ و در این مدت اوضاع باغ و عمارت مزبور توسط متصرفین بنا تغییراتی ایجاد شد. این کاخ همچون سایر بناهای تاریخی کشور زیر نظر میراث فرهنگی قرار گرفتند.
علت نامگذاری کاخ هشت بهشت اصفهان
سبک معماری اصفهانی در کاخ هشت بهشت به کار گرفته اند. در محله چهارباغ اصفهان واقع شده است در این محله چندین کاخ و کلاه فرنگی وجود داشت و تنها این کاخ بعد از گذر قرن ها به یادگار مانده است. گردشگران عصر صفوی بهترین بنای دنیا را این کاخ معرفی و با عبارت زیر آن را تجلیل می کردند.
“… فرح انگیزتر از مجلل ترین کاخ های ممالک اروپایی”
معماری کاخ هشت بهشت
کاخ هشت بهشت به طول 30 متر، عرض 35/26 متر و از سطح باغ دو متر بلندتر میباشد. توسط دو پلکان شرقی و غربی متصل به کاخ از زمین جدا می شود. یک ایوان با دو ستون چوبی بلند به ورودی سرای مرکزی متصل می شود. گنبد سرسرا توسط هشت پنجره چوبی و یک حوض هشت ضلعی به قطر 30/3 متر که نور بنا را تامین میکنند.
اتاق های هشت ضلعی در اطراف سرسرا جهت پذیرایی از زنان اختصاص داشته است.
سمت شمال قصر یک ایوان اصلی هشت ضلعی با دو ستون بلند از جنس چوب سرو وجود دارد. و یک حوض به طول 80/2 و عرض 30/2 با فواره هایی که در میان آن ساخته شده در وسط ایوان اصلی قرار دارد.
تزیینات زیبایی در سقف ایوان کار شده، و نقاشی ها، طلاکاری ها، اشکال پرندگان، گل های رنگی، شیشه کاری و آینه کاری های زیبا در بخش دیوارهای داخلی قصر به کار رفته است.
تصویر فتحعلی شاه نشسته بر تخت و چند نفر از فرزندانش در اطراف وی در دو تابلوی نقاشی بزرگ مشاهده می شود.
زیربنای عمارت از مرمرهای زیبای تبریز ساخته شده است. در طبقه اول اتاق هایی که در چهارگوشه تعبیه شده، تزییناتی از گچبری و نقاشی به کار رفته است. رواق ها، اتاق ها، طاق ها نیز در طبقه دوم عمارت زیبا هستند. تزیینات ویژه ای در راهروها و اتاق های عمارت وجود دارد که حوض آب و بخاری های دیواری در برخی از آنها کار شده است.
دیوارهای بنا نیز با آینه کاری های زیبا و موزاییک های بسیار عالی در سقف های کاخ کار شده است.
دیوارهای بنا با آینه کاری، سقف های کاخ توسط موزاییک های زیبا که با دالان ها و غلام گردش های زیبا و هماهنگ احاطه کرده است.
ارتباطی که میان فضاها و بخش های مختلف عمارت بوجود آمده، دلیل بر این است که کاخ هشت بهشت اصفهان با حفظ تنوع و فضاهای متعدد از یکپارچگی و تزیینات قابل توجهی برخوردار باشد.
در بخش خارجی اطراف عمارت سنگ فرش های سخت به همراه آبروی کوچکی تعبیه شده است. آب هایی که از حوض های داخلی و خارجی عمارت سرریز می شود از آبروی کوچک خارج می شوند.
دو آب نمای بزرگ مقابل ایوان های شرقی و غربی عمارت هشت بهشت که هشت متر عرض و پنجاه متر طول وظیفه جمع آوری آب های اضافی را دارند.
چنارهای بلند در محوطه کاخ با باغچه های گل تزیین شده اند. نمونه گل ها شامل گل رز و یاسمن هستند.
محوطه كاخ با چنارهای بلند محصور شده است و باغچههای گل آن را آرایش میدهند. این گلها بیشتر از نوع گل رز و یاسمن هستند.
ساعت بازدید هشت بهشت اصفهان
پارک شهید رجایی احتیاجی به پرداخت ورودی ندارد و شبانه روزی امکان بازدید است و میتوانید از نمای بیرونی کاخ را ببینید. اما جهت ورود به کاخ هشت بهشت از ساعت 9 تا 17 باز است.
جاهای دیدنی اصفهان
-
عمارت عالی قاپو
کاخ عالی قاپو نمونه برجسته ای از هنر معماری عصر صفوی در میدان نقش جهان میباشد و مورد توجه بسیاری از گردشگران ایرانی و خارجی میگردد.
شاه عباس اول دوره صفوی برای اینکه قدرت و جلال حکومت خود را به همگان نشان دهد دستور داد کاخ عالی قاپو را از قزوین به اصفهان منتقل کنند و پایتخت خود را بنا نمود. همه جلسات حکومتی، ملاقات با میهمانان خارجی و مراسم های دولتی در کاخ عالی قاپو برگزار می شد؛
در میدان نقش جهان مسابقات بازی چوگان و اسب سواری برقرار بود، شاه عباس و اطرافیان در بالکن کاخ عالی قاپو به تماشای انواع بازی ها و مسابقات میپرداختند؛ عالی قاپو یعنی چه؟ کلیک کنید.
-
محله چهارباغ اصفهان
بعد از اینکه شاه عباس اول تصمیم گرفت اصفهان را پایتخت اعلام کند دستور ساخت چهارباغ عباسی و محله چهارباغ بالا را داد. همچنین رضاشاه پهلوی نیز دستور ساخت محله چهارباغ پایین را با الگو گرفتن از دو چهارباغ دیگر را صادر کرد.
بسیاری از دیدنیهای تاریخی اصفهان در پیرامون خیابان چهارباغ عباسی جای گرفتهاند. از جمله عمارت هشت بهشت که یکی از آنهاست. اطلاعات بیشتر در مورد چهارباغ در مورد قاجاریه، کلیک کنید.
نظر کاربران سایت