استان اصفهان از دیرباز مورد توجه و علاقه گردشگران بسیاری از سراسر جهان بوده است. و سی و سه پل زاینده رود از مهم ترین جاهای دیدنی اصفهان که محال است به اصفهان سفر کنید و سی و سه پل را نبینید. در برخی منابع ذکر شده که پرسی سایکس سی و سه پل را یکی از پل های درجه یک دنیابر شمرد و شاردن شاهکار و هنر معماری ایرانی را در سی و سه پل می بیند. با اصفهان تورز همراه باشید تا به همه ابهامات شما پاسخ داده شود.
همه چیز درباره سی و سه پل اصفهان
بسیاری از مردم اصفهان را با سی و سه پل می شناسند. گرچه رودخانه زاینده رود بصورت فصلی فعال است و زمانی که زاینده رود یا زنده رود خشک است این پل صفای گذشته را ندارد. اما همچنان نماد شهر سی و سه پل اصفهان است.
نام های مختلفی در طول تاریخ می شناسند شامل: پل شاهعباسی، پل الله وردی خان، سی وسه چشمه، پل جلفا، و پل چهل چشمه.
این پل سی و سه دهانه به طول 295 متر و عرض 14 متر میباشد و طولانی ترین پل زاینده رود سی و سه پل است. سی و سه پل یکی از جاهای دیدنی که در شب و یا هنگام غروب به بعد مورد استقبال قرار می گیرد. بخصوص زمانی که زاینده رود آب دارد تصویر پل بر آب منعکس می شود.
در تاریخ 15 دی 1310 با شماره 110، سی و سه پل در فهرست آثاری ملی ایران ثبت شده است.
تور یک روزه اصفهان از تهران، اینجا کلیک کنید.
سی و سه پل از نظر پیتردلاواله:
روی این رودخانه پلی وجود دارد که تماما از آجر ساختهشده و عرض آن از تمام پلهای رم بیشتر است و طول آن حداقل سه تا چهار برابر آن پلها است. معماری این پل بهطرز عجیبی انجامگرفته و دو طرف آن طاقنماهایی وجود دارد که مردم از زیر و بالای آن عبور میکنند. آنچه بیشتر نظر ایشان را جلب میکند، راهروهای پل است که تقریبا همسطح قرار گرفته و زمزمهی آب در طبقهی زیرین پل بهخصوص در تابستانهای گرم بسیار خوشآیند است.
سی و سه پل در کدام شهر قرار دارد؟
از یک سمت در ابتدای خیابان جنوبی چهارباغ و از سمت دیگر ابتدای خیابان شمالی چهارباغ عباسی واقع در میدان انقلاب سی و سه پل اصفهان قرار دارد. امکان تردد با خودروی شخصی و وسایل عمومی وجود دارد. چند قدم تا سی و سه پل ایستگاه مترو و ایستگاه اتوبوس در میدان انقلاب واقع شده است. ترجیحا در ساعات پرترافیک شهر تردد با خودروی شخصی اولویت های بعدی تان باشد، شاید اذیت شوید.(مشاهده روی نقشه).
تاریخچه سی و سه پل
شیخ علی نقی کمره ای یکی از شاعران زمان شاه عباس صفوی، زمان ساخت پل را 1005 ه.ق در اشعار خود مطرح کرده است.
پلان اصلی شهر اصفهان چهارباغ که از دو محور عمود بر هم قرار داشت. ادامه محور اصلی در امتداد سی و سه پل تا چهارباغ عباسی را به چهارباغ بالا متصل کند، باغ هزار جریب، باغ عباس آباد و محله جلفا ادامه دارد.
در دوران شاه عباس این پل 40 دهانه داشت بعدها با کشت و زرع و انحراف آب، برخی دهانه ها متروک شد. مصطفی خان مستوفی «شهردار اصفهان» در سال 1330 در اطراف پل برخی زمین ها را آزاد کرد و دیوار سنگی در بخش شمالی پل ساخت و بقایای آن هنوز دیده می شود.
مجسمه رضاشاه سوار بر اسب روی یک ستون با ارتفاع 5 متر در مقابل سی و سه پل وجود داشت اما امروزه اثری از آن نیست.
اصفهان گردی در یک روز، اینجا کلیک کنید.
سی و سه پل اصفهان در چه سالی ساخته شد
نظارت و هزینه سردار معروف دوره صفوی، پل سی و سه پل یا پل الله وردی خان در طول دوازدهمین سال سلطنت شاه عباس اول و در سال 1008 ه.ق ساخته شد. الله وردی خان اوندیلادزه گرجی مامور به اتمام سی و سه پل در سال 1011ه.ق بود و معمار مطرح سی و سه پل استاد «حسین بنا اصفهان» که فرزند وی مسجد شیخ لطف را بنا نهاد.
معماری سی و سه پل
حدود 300 متر طول و 14 متر عرض سی و سه پل میباشد. مصالح بکار رفته در سی و سه پل شامل: سنگ، آجر، ملاط ساروج و گچ است. زمین شناسان تشخیص دادند که پایه و فونداسیون سی و سه پل رطوبت است که دوام و استحکام پل را افزایش می دهد.
معبر کناری سی وسه پل
معبر باریک و مسقف در دو طرف پل می بینید که هر کدام از یک سمت به رودخانه و سمت دیگر به میانه پل اشراف دارد. پیاده رو پل 99 طاقچه دارد که تابلوهای نقاشی در آن ها وجود داشت که متاسفانه اثری از نقاشی ها نیست.
مراسمهای تاریخی در سی و سه پل
برخی از آن مراسمات شامل:
- جشن آب پاشان یا جشن آبریزگان: ریختن آب و گلاب روی یکدیگر در ۱۳ تیرماه
- مراسم خاج شویان: مراسمی مخصوص ارامنه اصفهان در دوران صفویه، که پیروان دین مسیح در روز 13 ماه ژانویه برابر با 24 دیماه، به مناسبت غسل تعمید حضرت مسیح این مراسم را اجرا می کنند. از نظر آنها آب در این روز مقدس بوده و به درون آب جاری می رفتند و شنا می کردند. ارامنه در آن زمان فقط تا میدانی که در ابتدای پل قرار داشت حق تردد داشتند جهت تبادل کالا با اصفهانی ها، اما حق استفاده از پل را نداشتند.
- جشن نوروزی: هفت روز جشن نوروزی در عصر صفوی همراه با چراغانی و گلریزان همراه بود.
کشیدن دیواری سنگی در سی و سه پل
همان طور که در بالا ذکر کردیم این پل چهل چشمه داشت و به مرور زمان به دلیل اینکه آب منحرف شد و بخشی از پل از آب محروم گشته و بکلی از بین رفت و به 33 چشمه تبدیل شد. و همچنین درختانی که غرس کرده بودند نیز از دلایل نرسیدن آب به بخشی از پل بوده است. آثاری از دیوار سنگی در سمت شمال پل مشاهده می کنید که توسط شهر اصفهان بنام مصطفی خان مستوفی در سال 1330 زمین های اطراف پل را آزاد کرد و این دیوار سنگی ساخته شد.
علت نامگذاری سی و سه پل اصفهان، چرا ۳۳ پل؟
در برخی منابع آمده است که الفبای 33 برگرفته از حرفی گرجی که به تبار گرجی الله وردی خان اشاره دارد. این نظریه را عده ای رد کردند بدلیل اینکه از ابتدا سی و سه پل نبود و چهل دهانه داشته.
بر اساس نظریه برخی کارشناسان دیگر عدد سی و سه با آناهیتا، الهه آب ارتباط داشته و سی و سه پل نمادی از آناهیتا و الهه آب است.
تور VIP اصفهان، اینجا کلیک کنید.
بهترین زمان بازدید از سی و سه پل
به لطف و مرحمت مسئولین سی و سه پل صفای قدیم را ندارد؛ بهترین زمان بازدید سی و سه پل بدلیل نورپردازی آن، شبانه است. قطعا زمانی که زاینده رود آب دارد به شکوه خود برمیگردد. در طول روز از نظر زمانی و روشنایی جزئیات بیشتری را شاهد خواهید بود. پیشنهاد می شود هم روز به سی و سه پل بروید و هم شب تا بتوانید عکس های متنوع تری بگیرید.
نظر کاربران سایت